НОВИНИ

Пловдивски занаятчия признат и от ЮНЕСКО

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 11.12.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

В навечерието на занаятчийския празник "Св. Спиридон", доайенът на ножарите в Пловдив - Кирил Коликов получи наградата "За цялостен принос и творчески постижения в традиционните занаяти". Отличието се връчва от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Едва ли има майстор в страната, който да не е чувал за пловдивския ножар Кирил Коликов. Творческият му път започва през 1975-а година. Изработвал е оръжията за много филми сред които "Мера според мера" и "Време разделно". През годините под ръцете му са излезли стотици ножове и кортици.

"Наредени един до друг оттук до София, това е едно грубо изчисление по стоманата, която съм консумирал", споделя майсторът.

И до днес спазва правилото, наследено от неговия учител - да обучи и създаде нови майстори, и така да продължи занаята в лицето на учениците си.

"Най-ценният съвет е да не се отказвам", казва Йордан Тотев.

"Преди всичко той е един много голям човек, паралелно с това един много голям майстор, който дава един огромен принос в ножарството", допълва Петър Петров.

В годините Кирил Коликов превръща един традиционен занаят, какъвто е ножарството, в изкуство. Затова напълно заслужено той става първият носител на наградата, учредена от Регионалния център на ЮНЕСКО.

Репортер: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как КЕВР ще компенсира абонатите за незаконното увеличение на цените?
Как КЕВР ще компенсира абонатите за незаконното увеличение на цените?
Захариева в НС: Република Северна Македония трябва да преодолее редица стереотипи
Захариева в НС: Република Северна Македония трябва да преодолее редица стереотипи