НОВИНИ

Захариева в НС: Република Северна Македония трябва да преодолее редица стереотипи

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:26, 11.12.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Република Северна Македония трябва да преодолее редица стереотипи, за да може да тръгне уверено по пътя към присъединяването към ЕС. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпроси на депутатите от БСП, които искаха да чуят българската позиция по рамковия договор.

България не може да си затваря очите пред неизпълнението на договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония, категорична е Захариева. Според нея антибългарската кампания с език на омразата, горене на знамена, са примери, че има проблеми за преодоляване.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Вместо да приеме протегнатата ни ръка Скопие положи много усилия, повярвайте ми, да изкриви позицията на България и не трябва да влизаме в обяснителен режим - това е моят призив.

В преговорната рамка България е поискала няколко ясни неща, които не могат да бъдат заобиколени, изтъкна външният министър.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: На първо място - добросъседските отношения са хоризонтален критерии по Маастрихт, пътна карта, която да наблюдава изпълнението на договора. Когато говорим за използването на формулировката на езика, да се използва формулировката от 2017-а година.

Захариева очаква да започнат да говорят рационално и без емоции.

Екатерина Захариева: Ние ще продължим да бъдем доброжелателни, но си мисля, че това, което трябва да се случи, е страстите от другата страна на границата да се успокоят и да започнем преговори.

За 10 г. над 77 000 души от Република Северна Македония са поискали българско гражданство

Правосъдният министър даде информация колко македонски граждани са получили българско гражданство за последните 10 години.

Десислава Ахладова: За посочения период общо 65 675 граждани на Република Северна Македония са придобили българско гражданство с указ на вицепрезидента.

Екатерина Захариева увери, че от страна на българския народ има изключително приятелски чувства към гражданите от Република Северна Македония и изрази надежда те да се запазят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивски занаятчия признат и от ЮНЕСКО
Пловдивски занаятчия признат и от ЮНЕСКО
Къде се пази сватбената фотография на Екатерина и Петко Каравелови?
Къде се пази сватбената фотография на Екатерина и Петко Каравелови?