НОВИНИ

Пътят на едно дръвче, докато стане коледна елха

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 11.12.2020
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Всяка година Държавно горско стопанство Търговище радва гражданите с елхови дръвчета за празниците.

Предлагат се в контейнери и отсечени, но оттам твърдят, че предпочитанията към дръвчетата в контейнери се увеличава всяка година.

"Живите коледни елхи в контейнер за тази година са от обикновена ела, на височина от метър до 1,50 м, отсечените са от обикновен смърч и дугласка ела, на височина до 2 и над 2 метра. Предимството да си закупите коледна елха в контейнер е, че след като преминат празниците и еуфорията около тях, можете да продължите живота на дръвчето в двора на дома си, за разлика от отсечената, разбира се. Коледната елха в контейнер е хубаво преди седмицата на коледните и новогодишни празници и след това да бъде изнесена навън, на хладно и влажно, защото високите температури в стайното помещение са предпоставка за съхнене на иглиците и за по-бързото отмиране на дръвчето. Докато коледното дръвче краси вашия дом по коледните и новогодишни празници, е желателно да бъде полято веднъж или два пъти, за да запази влагата си до изнасянето му напролет в двора на дома ви", обясни зам.-директорът на стопанството инж. Надя Тодорова.

Трябва да минат поне 4-5 години, за да бъдат дръвчетата готови да носят коледната украса.

"Атрактивното коледно дръвче е с конусовидна форма, със сгъстена корона, с равномерно разположени по стеблото иглици и клонки, с височина около метър, метър и половина за домашни условия и над 2 м за административни сгради", допълни инж. Тодорова.

А такива големи дървета могат да се видят в гората. Има обаче едно специално място, където отглеждат точно коледните елхи - в разсадника. А там всичко тръгва от шишарки.

"Фиданките се отглеждат, докато достигнат атрактивната височина от метър, метър и половина, даже до два метра. В грижите влизат поливане, окопаване на същите, плевене неколкократно през годината, както и други агротехнически мероприятия, торене, подкастряне на короните, за да добият за елхата характерния вид. Всяка година стопанството планира определена бройка, която ще задоволи нуждите на клиента както за отсечените, така и живите коледни елхи, като подбира дървесните видове според кой е по-атрактивен, кой е предпочитан от тях. Някъде към средата на ноември започва организацията на тази красива кампания, която се изразява в това да се извадят с помощта на машина или ръчно, определеният предвиден брой коледни елхи и да бъдат поставени в контейнера. Надяваме се, че въпреки пандемията, нашите коледни елхи ще допринесат за доброто настроение и духа на хората по време на коледните и новогодишни празници", каза още инж. Тодорова.

Доказано е, че всяка година по това време се секат около 100 000 елхи, а след празниците на боклука се изхвърля цяла една иглолистна гора. Елха в контейнер струва 18 лева, а отсеченото дръвче е малко по-евтино, но то живее само по празниците. Ако бъде оставено сред природата, елхата може да остарее до 400 години.

Репортер: Герасим Герасимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаните за телефонни измами разполагат с 13 имота и 12 луксозни автомобила
Задържаните за телефонни измами разполагат с 13 имота и 12 луксозни автомобила
Как КЕВР ще компенсира абонатите за незаконното увеличение на цените?
Как КЕВР ще компенсира абонатите за незаконното увеличение на цените?