НОВИНИ

Плащаме повече за хляб и олио. Защо?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 11.12.2020
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Плащаме повече за основни хранителни продукти, в същото време се задълбочават въпросите около битовите сметки, за които оказа се, сме плащали незаконно от 2017-а.

Само през последните две седмици цената на хляба е индексирана средно с около 10 стотинки.

Една от основните причини за увеличението в цената на хляба е поскъпването и на човешкия труд, обясниха от браншовия съюз. Но крайно определящ е борсовият фактор. Зърното е сред продуктите, търгувани на световните борси. Само през последните две седмици цената на хляба е индексирана средно с около 10 стотинки. Експерти изчисляват, че средно на ден семейният ни бюджет вече е ощетен с 5 стотинки нагоре - само за хляб.

Според хлебопроизводители обаче поскъпването на пшеницата се отразява положително на изкупуването на зърното, т.е. селскостопанските производители получават по-добра цена за своята продукция.

Потребителите вече усещат, че хлябът е по-скъп.

От 12 години Димитър Йолтов има пекарна за хляб и хлебни изделия в Пловдив. Той е сред малцината производители, които все още не са увеличили цената на хляба, въпреки поскъпването на пшеницата.

Защо поскъпна хлябът?

"Няма да го направя, просто защото идват коледни празници. Населението е в COVID пандемия, всички са стресирани. Аз с едни от 5 до 10 ст. нито ще стана по-богат, нито моите работници ще станат по-богати. Ще изчакаме да видим всичко как ще реагира до пролетта и тогава, ако вземем някакви мерки", казва Йолтов.

Според бранша обаче цената на хляба е показател за това какво се случва на световните борси - поскъпване на газ и горива, поевтиняване на долара и срив на златото.

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България: Няколко са причините за поскъпването на хляба, сред които е и COVID пандемията, която затвори много сектори в света и освободи огромен финансов поток. Тези пари се насочиха към зърнените пазари - за първи път от 6 години насам цената на пшеницата има подобни показатели, като данните са на ООН.

В COVID ситуацията от бизнеса отчитат рязък спад в продажбите на закуски и сладки тестени изделия.

Димитър Йолтов: Аз обикновено на Нова година пращам от 800 до 1200 парчета баница за хотелите за техните клиенти. Тази година няма да ги имаме тези. Хлябът е голям регулатор на нивото на населението.Това е последното нещо. Ако човек се лиши от него, тогава значи нещата са много, много зле.

Олиото, което зарежда пекарната на Димитър, също е поскъпнало. Обяснението на производителите е в тазгодишната суша, която е причината за по-лошата реколта от слънчоглед.

Мариана Мирчева, управител на фирма за производство на нерафинирани масла: Ние имаме повишение, ако е в цифри, около 150 лв. за тон. От там има повишение примерно и на бутилката и на капачката, и то си е комплексно. От там идва и повишението на крайния продукт.

По-скъпите ток и вода също водят до това вече да купуваме литър олио за около 2,60-3 лв.

Производители и на хляб, и на олио не изключват ново повишение в крайните цени през пролетта.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийският международен литературен фестивал започна с онлайн среща със Салман Рушди
Софийският международен литературен фестивал започна с онлайн среща със Салман Рушди
Задържаните за телефонни измами разполагат с 13 имота и 12 луксозни автомобила
Задържаните за телефонни измами разполагат с 13 имота и 12 луксозни автомобила