НОВИНИ

След рекордно дълга среща на върха: За какво се договориха лидерите на ЕС?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:14, 11.12.2020
Чете се за: 02:21 мин.
У нас

В рекордно дълга среща на върха, продължила без прекъсване от вчера на обяд до тази сутрин, лидерите на страните от ЕС постигнаха договореност за седемгодишния бюджет и фонда за възстановяване след пандемията от коронавирус и за по-амбициозна политика в областта на климата.

Българският премиер Бойко Борисов каза в Брюксел, че догодина може да има и трета вълна от COVID-19, а възстановяване на икономиките не се очаква по-рано от август следващата година.

Пандемията от COVID-19 в контекста на предстоящите коледни празници и началото на имунизацията в Европа бяха сред водещите теми за лидерите.

Бойко Борисов каза, че излизане от икономическата криза се очаква едва през август-октомври и то при положение, че 70% от населението в ЕС се ваксинира. Според него България е подготвена логистично, за да приеме първите ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек", след одобрението им от Европейската агенция за лекарствата и да започне имунизацията.

"Да, всички са много притеснени от финансово-икономическите показатели, които даваме, сиреч срива на БВП и на ЕС, и на европейските държави, и на САЩ. В същото време единствената държава, която ЕЦБ дава своята прогноза за догодина до 6% увеличение на БВП се оказва Китай. Оставям коментарите и разсъжденията на всеки един от нас. Докато БВП на ЕС, на САЩ е минус 10, минус 15%. И затова ние поставихме въпроса и се разгледа и за фискалните правила как ще текат в следващите месеци, защото въобще приказка до края на март за отваряне на Европа няма. Нещо повече очаква се тогава трета вълна и много тежки рестрикции", каза премиерът.

Борисов: Излизането от кризата може да се очаква след август догодина и то при 70% ваксинирани

Премиерът сравни и мерките в Белгия с тези у нас.

"Може би тези, които живеят в Брюксел, виждат 22 часа, Цанчев, вечерен час. Няма никой. Дори хората, които работят в Съвета, трябва да имат специален пропуск, за да се приберат. Но като се приберем в България с министъра на здравеопазването, с всички колеги ще говорим, ще го обмисляме пак, защото за тази седмица и пет дена резултатите са добри, но по нищо не показват, че трябва да бъдем много оптимистични за това, че пандемията в България, защото такова е усещането, ще приключи за Коледа. Както ви казах, Коледа и Нова година за ЕС трябва да бъде в най-тесен семеен кръг без масово събиране на хора. Това е във всички европейски държави, от това което чувам", каза Борисов.

Европейските лидери одобриха следващия седемгодишен бюджет на съюза заедно с фонда за възстановяване в размер на близо 1800 милиарда евро. Полша и Унгария вдигнаха ветото си върху бюджета и фонда, след като получиха гаранции, че новият механизъм за обвързването на евросредствата с принципите на правовата държава ще се задейства едва след като по него се произнесе Съдът на ЕС.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Изпитвам истинско облекчение, искам да кажа - падна ми камък от сърцето, защото след общите ни усилия сега можем да предоставим бюджета и фонда за възстановяване, заедно с механизма за върховенството на закона, за одобрение в Европейския парламент. Свършихме огромна работа, но всички виждаме как втората вълна на пандемията ни е хванала здраво, така че беше абсолютно необходимо да имаме сигурност за финансите на ЕС.

Най-дълга беше дискусията за климата. Евролидерите постигнаха съгласие за намаляване на вредните емисии въглероден диоксид с 55% до 2030 г., в сравнение с нивата от 1990 година като стъпка по пътя за климатична неутралност през 2050 г. Полша, която е силно зависима от въглищната индустрия, поиска и получи гаранции за допълнителна финансова помощ за постигане на целите. Те ще важат за ЕС като цяло, а не за държавите поотделно. Природният газ и ядрената енергия остават част от прехода към зелена икономика.

Рекорден спад на вредните емисии заради карантинните мерки

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия: Днешното споразумение проправя пътя ни към климатична неутралност през 2050 г., дава сигурност на инвеститорите, бизнеса, властите и на хората. То ни прави готови за бъдещето. Всички държави трябва да спечелят от прехода с икономически растеж, по-чиста околна среда и по-здрави хора. Европейският зелен пакт ще бъде нашата стратегия за растеж.

Европейските лидери се договориха за налагането на санкции на отделни турски лица и компании заради неразрешените газови сондажи край Кипър.

Приемането на по-строги ограничителни мерки спрямо Анкара беше отложено за март догодина.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП иска и Сметната палата да направи одит на "Монтажи" ЕАД
БСП иска и Сметната палата да направи одит на "Монтажи" ЕАД
Оставиха в ареста младежа, преобърнал тир след гонка с полицията в Бургас
Оставиха в ареста младежа, преобърнал тир след гонка с полицията в Бургас