НОВИНИ

Кои световни лидери обявиха, че ще се ваксинират срещу COVID-19?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:09, 11.12.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света
световни лидери обявиха ваксинират covid
Снимка: Архив/БГНЕС

Кои световни лидери мъже не се страхуват от инжекции и вече заявиха желание да се ваксинират, за да дадат пример на гражданите?

Във Великобритания първи започнаха ваксинацията "Пфайзер" и "Байонтех", а британският премиер Борис Джонсън твърдеше, че ще е първият, който ще си сложи ваксина и то по телевизията. Но не го направи, а уточни, че ще изчака да дойде неговият ред, след всички на първа линия.

В Испания премиерът Педро Санчес и неговото правителство искат да ваксинират между 15 и 20 млн. души, като целта е до края на февруари да са поне 2,5 млн. Самият Санчес също ще си сложи ваксина, при това - по телевизията.

Не така стоят нещата във Франция, където на въпрос дали ще последва примера на свои колеги, президентът Еманюел Макрон заяви, че няма да направи нищо, което да противоречи на призивите му към гражданите. А какво казва той - на този етап не призовава французите да се ваксинират на всяка цена.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис покани лидерите на всички политически партии да се ваксинират заедно с него. Той и президентът ще си поставят ваксина срещу COVID-19 при първа възможност. Мицотакис споделя, че значимостта на ваксините е оценил от историята на своята майка, която през 40-те години се заразява с полиомиелит и остава парализирана в продължение на години.

А в Съединените щати трима бивши и избраният за следващ президент изявиха готовност да се ваксинират в телевизионен ефир. Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън заявиха, че подобно на Джо Байдън планират да дадат личен пример на американските граждани. Доналд Тръмп не е коментирал дали той и семейството му планират да се ваксинират срещу COVID-19.

На 27 декември Израел започва масовата ваксинация на населението. Премиерът Нетаняху изрази готовност да е първият, който ще го направи. Планира се дневно да се ваксинират около 60 000 души. Израел е поръчал 8 млн. ваксини за 4 млн. души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължени са сроковете на протоколите и рецептите за лекарства на хронично болните
Удължени са сроковете на протоколите и рецептите за лекарства на хронично болните
Учени ще смесят оксфордската и руската ваксина, за да видят дали защитата срещу COVID-19 ще се подобри
Учени ще смесят оксфордската и руската ваксина, за да видят дали защитата срещу COVID-19 ще се подобри