НОВИНИ

От библиотеката в Благоевград доставят книги до домовете

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 14.12.2020
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

От библиотеката в Благоевград започнаха да доставят книги до домовете на своите читатели, стига те да поискат това! Всеки може да си потърси и намери четиво, да заяви, че жeлае да го има и то ще му бъде доставено. Причината е, че много от хората се притесняват да ходят в библиотеката лично, заради пандемията. С над 427 000 книжни екземпляра разполага регионалната библиотека в Благоевград и измежду тях читателите могат да избират макар и от разстояние.

Почти всички книги от различни години и отдели могат да бъдат намерени в онлайн каталога на библиотеката. Единствено изданията преди 1960 г. все още се качват, така че читателите да имат достъп и до тях. Така те могат да направят виртуална разходка из фонда на библиотеката, да разгледат наличните книги да си изберат четиво.

Дора Ангелова, директор Регионална библиотека "Димитър Талев" - Благоевград: Решихме, че градът ни, колкото и да е голям, все пак имаме достъп до всяка една негова точка и можем да доставяме книгите на тези, които желаят. Почти всичко, което е разрешено и имаме бройки и може да се ползва за дома може да бъде заявявано и доставяно само в петък следобед до читателите на адресите в рамките на Благоевград.

Доставката е напълно безплатна за читателите, единственото условие е да са регистрирани в библиотеката и да имат издадени карти, а срокът за връщане на книгите е един месец. В онлайн каталога може да се търси по автор, заглавие на книгата или годината на издаването и. След което е необходимо да се свържат с библиотеката по телефона или чрез социалните мрежи и да направят своята заявка.

Емилия Малешевска, библиограф в Регионална библиотека: Повечето читатели си знаят записват сигнатурата, отделът, където могат да я намерят. А червеното и зеленото? Показва дали е заета от читател в тази нова система, къде в момента се намира книгата, нейният статус.

Читателите имат възможност дори предварително да поискат да им бъдат подготвени книги или списания в отдел "читалня", които на място да ползват.

Емилия Малешевска, библиограф в Регионална библиотека: От читалня няма как да изнасят книги, те си знаят повечето ни читатели. Стоят тук на място и четата, спазваме всички мерки. Така че изпълняваме и поръчки, ако се обадят по телефона и когато дойдат книжките вече съм и готови, както тези може да видите, чакат да дойдат и да ги ползват читателите, за да не стоят излишно в библиотеката. Дезинфекцират се книжките, изкисването е да влизат читателите с маски и ръкавици, по един в зала за 30 минути, не повече и спазваме всички противоепидемични мерки за тяхната безопасност и че е добре престоят им в библиотеката.

През пролетта библиотеката е правила много дарения на книги и списания на свои читатели.

Дора Ангелова, директор Регионална библиотека "Димитър Талев" - Благоевград: Тогава все още не притежавахме машината за дезинфекция и стерилизацията на книгите, затова тогава дарявахме книги. Регионалната библиотека беше първата, която даряваше книги. По същия начин снимахме книгите, които отчислявахме от фонда на библиотеката. Хората си ги поръчваха на Фейсбук страницата, на някой ги изпращахме с пощенски куриери, според тяхното желание- книги или списания. Други идваха долу до входната вратата, но тъй като не можехме да обезопасим книгите достатъчно , тоест да бъдат и връщани. Тогава имахме възможност и да прочистим фонда и даряваме.

Въпреки ограничителните мерки, читателите в библиотеката не са намалели, а напротив - броят им се увеличава.

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов отговори на новата провокация от авторите на "Корона, чао"
Премиерът Борисов отговори на новата провокация от авторите на "Корона, чао"
159-и протест срещу правителството - блокираха движението пред МС
159-и протест срещу правителството - блокираха движението пред МС