НОВИНИ

НС прие доброволната военна служба - всеки до 40 години може да постъпи в армията

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:52, 16.12.2020 (обновена)
7541
Чете се за: 00:45 мин.
Политика
Слушай новината

Доброволната казарма стана факт. Всеки български гражданин до 40-години може да постъпи във въоръжените сили за 6 месеца на срочна военна служба в доброволния резерв, реши окончателно парламентът.

Свободните места в армията са над 5000. Това е и основният мотив за предложението да може да се отслужва доброволно военна служба. Изискванията са доброволците да са пълнолетни , но до 40 годишна възраст, да са психологически пригодни и неосъждани.

От БСП са на мнение, че днешното решение няма да промени нищо , защото професията не е атрактивна.

Кольо Милев- ПГ на БСП: И сега има възможност в съществуващите разпоредби , както в закона за резерва, така и в закона отбраната и въоръжените сили да се приемат български граждани, но никой не иска да го направи.

Управляващите се аргументираха.

Милен Михов -ПГ на "Обединени патриоти": За близо 4 години настъпиха сериозни промени във въоръжените ни сили. Беше отчетено от министерството на отбраната, че за миналата година 2019 г. броят на постъпилите на кадрова военна служба надхвърля броя на напусналите редовете на
въоръжените сили.

Срочната служба ще се осъществява два пъти в годината.През шестте месеца подготовка ще преминават по 300 души. За това време доброволците ще получават възнаграждение, здравно и социално осигуряване, както и ще имат право на осем дни платен отпуск.

Депутатите решиха още по време на средното образование в рамките на 10 учебни часа да се придобиват умения, познати от миналото "като военно обучение".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уулвърхямптън обърна Челси и се доближи на две точки от него
Уулвърхямптън обърна Челси и се доближи на две точки от него
Споделеното пътуване няма да се наказва
Споделеното пътуване няма да се наказва