НОВИНИ

HR специалист със съвет: Бъдете адаптивни при търсене на работа, учете нови неща

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 16.12.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Слушай новината

В момента се търсят кадри във веригите магазини, в IT сектори, доскоро и в селското стопанство, заяви в "Денят започва" Георги К. Първанов, HR експерт. Най-засегнати са хотелиери, работещи в транспорта.

Специалистът посъветва хората, останали без работа, да не чакат да им свършат помощите, а активно да се стремят да се адаптират към новата ситуация и да търсят нова реализация. "Вече познавам летци, които продават имоти", сподели той.

В следващите 10 години няма да спрат да се търсят медицински кадри, IT кадри и всички нови професии, свързани с виртуалната реалност, с изкуствения интелект. В бъдеще експертът предполага, че ще се наложи смесен вид на работа - от дома и в офиса.

Много лош старт на декември - започнахме с 14 000 души, регистрирали се като безработни, отбеляза Георги K. Първанов.

Вече не можем да търсим стабилност при постъпване на работа, хората трябва да са готови на всеки няколко години да учат нови неща, да бъдат адаптивни. При интервю за работа трябва да сме бизнес облечени, предварително подготвени за компанията и позицията, за която кандидатстваме, на въпроса за заплащане да оставим отсрещната страна да предложи или да отговорим с от-до, а не конкретна сума, посъветва експертът.

Той изрази надежда, че от 21 декември ще бъдат отворени бизнесите, в моловете мерките са сериозни и даже надвишават тези в отворените обекти.

509 са обявените свободни работни места в петте бюра по труда към общините - Благоевград, Сандански, Петрич, Разлог и Гоце Делчев, като най-много служители се търсят в Гоце Делчев и Благоевград. Към края на ноември в област Благоевград са регистрирани 16 327 души, което е 10,8% равнище на безработица.

Нито една от водещите и чужди компании няма изискване към кандидатите за работа да са преболедували COVID-19, ако има такива работодатели, обърнете се към Агенция по заетостта, посъветва HR специалистът.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БДЖ показва онлайн местоположението на влаковете с новото приложение "РАДАР"
БДЖ показва онлайн местоположението на влаковете с новото приложение "РАДАР"
Адв. Марковски: Жената, опитала да ограби супермаркет, е психически здрава, по-скоро е отишла за пари
Адв. Марковски: Жената, опитала да ограби супермаркет, е психически здрава, по-скоро е отишла за пари