НОВИНИ

Изсича се борова гора край Варна

bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 16.12.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Слушай новината

Шум, кал, разбити улици. От това се оплакват живеещите в селищно образование Горна Трака във Варна. Те разказват, че близката борова гора се изсича и се притесняват, че теренът се подготвя за строителство. Хората са внесли петиция в Община Варна, като се надяват сечта на гората, която се намира върху свлачищен терен, да спре.

От началото на декември дърветата се изсичат денонощно, разказва Дияна Димитрова: "Аз си направих труда, разрових се. Да, има такова обявление и съобщение на Община Варна от 9 септември за изсичането, тотално изсичане на 51-ви парцел. Нашето притеснение е, че това няма да спре и се изсича една гора, която е повече от 50 години, взема се въздухът на Варна, нарушава се екосистемата, защото тук има много животни."

Хората казват още, че пътят, който води до имотите им, е разбит от тежкотоварните камиони, извозващи дървесината.

"Дървеният материал се изнася с огромни камиони, които минават през т.нар. вече улица и в момента толкова е развален пътят, че ние нямаме възможност да се прибираме по домовете си, защото път няма, газим в кал до коленете."

Живеещите близо до сечището са притеснени, че се разчиства място за поредния строеж. Според тях унищожаването на гората може да предизвика свлачищни процеси.

"Понеже ние сме на един стръмен склон, хълм и при един пороен дъжд, какъвто беше преди няколко години в Аспарухово, ние ще бъдем точно къщите, които ще понесем цялата вода", казва Валерия Тончева.

От Община Варна заявиха, че за терена, който се изсича, няма издадено разрешение за строеж, а при направена проверка не са установени нарушения. През ноември 2020 г. имотът е изключен от горския фонд, тъй като районът е урбанизиран. От Министерство на земеделието и горите са издали заповед, която позволява сечта. Разрешение има и от Изпълнителната агенция по горите към Регионална дирекция по горите - Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Георги Миндов: България е в траен спад на заболеваемостта, мерките трябва да се запазят
Д-р Георги Миндов: България е в траен спад на заболеваемостта, мерките трябва да се запазят
Необичайно ревю - с токчета в пустинята
Необичайно ревю - с токчета в пустинята