НОВИНИ

5 години по-късно: Няма осъдени след масовия бой в "Орландовци"

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:31, 15.12.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Криминално
Слушай новината

Близо 5 години след масовия бой в столичния квартал "Орландовци" все още няма осъдени. Подсъдими са общо петима души.

Първото заседание по делото в Софийския районен съд беше белязано с фалстарт заради неявяването на част от подсъдимите.

Юни 2015-а забележка на група младежи, отправена към техни съседи роми заради прекалено силна музика, завършва с тежки сблъсъци в столичния квартал "Орландовци".

Седем души тогава са приети в "Пирогов" с различни травми. От полицията задържат няколко роми.

Ден след сбиването жители на квартала излизат на протест срещу ромската престъпност. Напрежението обаче отново се разпалва, след като група младежи се насочват към ромската махала.

Столичният квартал "Орландовци" - гореща точка на етническо напрежение

"Орландовци" попада под полицейска блокада, а протестите не стихват дни на ред. По случая от прокуратурата извършват множество огледи - разпитани са 15 свидетели, извършени са 14 разпознавания на лица - проверява се и версия дали напрежението не е провокирано от политически партии и фен клубове, но подобни твърдения не се доказват.

Близо пет години по-късно подсъдими по случая са четирима роми и един българин. Оказва се, че делото е връщано на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения и изготвяне на нов обвинителен акт. От държавното обвинение отказаха коментар за забавянето на делото.

Адвокат Валентин Калчев, защитник на подсъдимия Даниел Колев: До голяма степен изигра роля и пандемията - здравословни проблеми на подсъдими, на защитници. Поради тези причини делото се проточи пет години и половина вече.

В "Орландовци" започнаха подписка с призив за ред и спокойствие (ОБНОВЕНА)

Сега в края на 2020 г. подсъдими и свидетели отново трябва да си спомнят за случая по време на първото съдебно заседание.

Адвокат Валентин Калчев, защитник на подсъдимия Даниел Колев: По същество съдът не е започнал своята работа с разпити на свидетели, събиране на доказателства в хода на съдебното следствие. Аз се надявам, че съдът има достатъчно сили да се справи с този проблем по събиране на доказателства.

Заради неявяване на трима от подсъдимите процесът и този път не тръгна. Следващото съдебно заседание е насрочено през март 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО и ЕС задълбочават сътрудничеството си
НАТО и ЕС задълбочават сътрудничеството си
3000 души в неплатен отпуск са одобрени за помощ по програмата "Запази ме"
3000 души в неплатен отпуск са одобрени за помощ по програмата "Запази ме"