НОВИНИ

Таско Ерменков: Управлението на "Топлофикация-София" е непрофесионално

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 15.12.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

Намаляването на цените на тока и парното е единствено и само в правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране. Оповестеното решение на Върховния административен съд за незаконност на цените не е за незаконно тяхно формиране, а за неспазване на процедурата.

Това заяви в "Още от деня" зам.-председателят на Енергийната комисия в Народното събрание Таско Ерменков.

Той посочи, че в момента КЕВР изготвя писмо до ВАС, защото обикновено съдът пише указания за по-нататъшни действия.

"Във въпросното решение на Върховния административен съд такива указания няма".

Ерменков обясни, че ако не постъпят такива указания, вариантите са или КЕВР да се самосезира, или да се върнат цените с прихващането им от сметките.

Прокуратурата поиска от КЕВР да коригира цената на водата

"Става въпрос за цени, които са за период май-юли, когато всъщност има потребление само на топла вода, а не топлопотребление", допълни Ерменков.

По думите му, ако съдът излезе със становище за обезщетение на потребителите, то ще е в размер на не повече от 10 лева.

"Не мога да отговоря на въпроса какво става в Комисията по енергийно и водно регулиране и нямам и право да се меся в тяхната работа. Те все пак са независим енергиен орган, но има неща, с които трябва да бъде подобрена работата им", изтъкна той.

За пример даде цените, които бяха определени за парно и топла вода от юли досега.

"Те бяха определени на една сравнително висока цена на газа, която и до ден днешен не е достигната".

Според него надвзетите суми от "Топлофикация" са около 15 млн. лева заради недостигане на цената на газа спрямо прогнозната. Възможно е догодина газът да поскъпне и тези суми да позволят да не се коригира и повишава цената на парното.

ВАС: Цените на парното и тока са незаконни

Относно дълга на "Топлофикация" към "Булгаргаз" Таско Ерменков беше категоричен, че се касае за непрофесионално управление на "Топлофикация-София" и превръщането ѝ в "една касичка за управляващите и място за назначение по политически причини".

"Топлофикация-София" продължава да трупа дългове към "Булгаргаз". Загубата ѝ всяка година нараства, което е учудващо, защото "Топлофикация" в Пловдив при същите условия е на печалба, макар и малка", отбеляза той.

Парите, които "Булгаргаз" не е получил, са му необходими за оперативна работа - било за гаранция за азерския газ, който трябва да потече към България, дали за заплащане на количества газ, които купува от "Газпром", дали за количества газ, които трябваше да потекат през интерконектора, който все още не е заработил.

"И аз още веднъж искам да заявя, че правителството на Република България в областта на енергетиката е повече от напаст, бих казал, че е природно бедствие", допълни Таско Ерменков.

Какво още каза той - вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АИКБ отчита продължаващ спад на сивата икономика у нас
АИКБ отчита продължаващ спад на сивата икономика у нас
Милош Петрович разтрогна с Локомотив (Пд)
Милош Петрович разтрогна с Локомотив (Пд)