НОВИНИ

Вдигане на тарифата и падане на патентния данък поискаха таксиметрови шофьори (Обзор)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:12, 15.12.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Слушай новината

Протест на таксиметрови шофьори - настояват за увеличаване на тарифите, отпадане на патентния данък и премахване на апликациите, които предлагат транспортни услуги, без да са регулирани. Те се оплакаха, че тарифите в бранша не са увеличавани от 10 години, а оборотите им драстично са намалели заради коронавирус пандемията.

Не всички таксиметрови шофьори се включиха в протеста. Причина за разединението е, че част от шофьорите изчакват окончателните промени по Наредба 34, която ще регулира таксиметровия превоз. Според организаторите на протеста обаче, синдикатите не ги подкрепят, защото са обвързани с властта.

"Много от тях са на държавна хранилка, затова се разграничават от нас, защото ние сме реалният бранш, който го виждате тук", заяви председателят на Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи Евгени Беневречки.

В Наредба 34 така или иначе е заложено двойно или тройно увеличение на първоначалната такса. За самите тарифи от общината обясниха, че са приети минимални и максимални цени, като минималната дневна е 0,77 лв./км, нощната е 0,88 лв./км, а таванът е -1,30 лв./км дневна и 1,60 лв./км нощна.

"Всеки таксиметров оператор може да прецени каква цена да сложи, не мисля, че е много удачно Столичната община по служебен път да повишава цените за превоз на пътници", коментира зам.-председателят на транспортната комисия в СО Зафир Зарков.

Относно искането за отпадане на патентния данък, той веднъж беше намален от 850 на 300 лв., като това е минималният позволен от закона. Такситата настояват държавата да вземе мерки и за незаконните апликации, които им създават нелоялна конкуренция.

"Ако те не изпълнят нашите искания за нормален живот, за нормална работа, или част от тях поне, ще блокираме София и няма да може да мръдне никой никъде", допълни Беневречки.

Таксиметровите шофьори обясниха, че оцеляват трудно, защото преди пандемията са имали оборот около 100 лв. на ден, а сега той е паднал на 30 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Включете се в кампанията "Споделяме доброто" на "Денят започва" по БНТ
Включете се в кампанията "Споделяме доброто" на "Денят започва" по БНТ
Захариева за Република Северна Македония пред „Ди Велт“: Омразата към нас трябва да спре
Захариева за Република Северна Македония пред „Ди Велт“: Омразата към нас трябва да спре