НОВИНИ

В окаяно състояние е единственият път, който води до родопското село Лилково

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 15.12.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Регионални
Слушай новината

Жители на родопското село Лилково стягат протест заради лошото състояние на единствения път, който води до там. Не че не е имало ремонти във времето, основният е започнал през 2008-а, но последните 13 км от трасето останали недовършени, заради липса на средства. Хората са притеснени, защото първият сняг вече падна, а не е ясно кога е предвидено строителството на опасния участък.

Проблемният участък е след разклона за село Бойково и е единствената връзка за Лилково, Ситово и Брезовица.

Част от него представлява черен път без никаква настилка, но се изисква винетка.

Димитър Балев - Сдружение „Заедно за Лилково": Лятото пътят става в такова отчаяно състояние, осеян е с дупки, особено ако вали, а вали тук, ние сме планински район на 1400 метра надморска височина, нестабилен климат.

През годините са правени аварийни ремонти, но според хората има няколко места, които са пред пропадане, включително и моста.

Милена Харизанова - Сдружение „Заедно за Лилково": Тук трябва задължително някаква подпорна стена, защото пролетта ще бъде кошмар, когато започнат дъждовете и тук много бавно, защото е много опасно. Сега като има сняг е позапълнено, не се вижда реално колко е дълбоко, но до пролетта това ще е долу в реката.

Димитър Балев - Сдружение „Заедно за Лилково": Поне 30-40 години сигурно чакаме, множество жалби сме изпратили, молби, подписки до министерства, до АПИ, за съжаление, години наред отговор няма.

Последният сигнал до институциите е от този октомври, а в подписката участват над 1200 души. Противоедипедимичните мерки са единствената причина да не започнат протести веднага.

В отговор на депутатски въпрос по тази тема преди два месеца ресорният министър Петя Аврамова посочва, че за тази реконструкция са необходими значителни средства и ще се търсят възможности за финансиране през следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да дишаме правилно?
Как да дишаме правилно?
Жителите на село Беласица протестират срещу замърсяването на въздуха
Жителите на село Беласица протестират срещу замърсяването на въздуха