НОВИНИ

Мерките да продължат и след празниците, предлагат лекари

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:53, 15.12.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

И днес данните остават без особена промяна от вчера - още 2095 души са носители на коронавируса. Броят на хоспитализираните е 7045, в интензивни отделения са 580 души. Статистиката дава категоричен аргумент на лекарското съсловие, че антиковид мерките не бива да се облекчават след 21 декември.

Управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев, предложи рестрикциите да продължат и седмица след новогодишните празници.

Мерките бяха част от темите, които обсъждаха премиерът, здравния министър, Лекарският съюз и Здравната каса.

От Българския лекарски съюз настояват мерките да не се облекчават преди празниците.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: Не наблюдаваме намаляване на броя на заболелите в болничните лечебни заведения както и такива в интензивните отделения. За нас всякакво отхлабване на тези досега приложени мерки би било рисковано за здравната система веднага след новогодишните празници да изпаднем в още по-тежка ситуация.

Заетостта на болничните легла и особено тези в интензивните отделения трябва да се запази, каза още доктор Маджаров. Лавината, заливаща болниците, е намаляла, смята той, но трябва да се стиснат зъби и по Коледа да сме в тесен кръг, със семействата си. И докато председателят на лекарския съюз не се ангажира колко време трябва да продължат мерките, това направи проф. Салчев.

Проф. Петко Салчев, управител на НЗОК: Подкрепям това, което министърът предлага за удължаване на мерките, а ако питате професионалното ми мнение е минимум една седмица след новогодишните празници. Защото тогава се падат и други празници и да не натоварваме системата.

БЛС против разхлабването на мерките преди празниците

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Ще чуваме в пълнота гласа на професионалистите, на нашите колеги, които изказват професионалните си мнения за мерките и управлението на кризата и ви обещавам, че няма да се ръководим от емоции при вземането на решенията.

От 1 ноември със задна дата и медицинските сестри, които работят при общопрактикуващите лекари, ще получават по 360 лева месечно, поискаха още от БЛС. Тези мерки да продължат до края на срока на емидемичната обстановка.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Предложението за възнагражденията по 360 лева бруто на месец на професионалистите по здравни грижи ще бъде входирано от представителите на държавата в лицето на г-жа Начева и аз вярвам, че членовете на надзорния съвет ще подкрепят решението, което беше взето днес.

БЛС подкрепя решението антигенните тестове максимално бързо да се приравнят към PCR-тестовете.

Антигенните тестове ще са безплатни, след като се приравнят към PCR тестовете

Според министър Ангелов в понеделник се очаква да бъде издадена заповедта за това.

Ще има представител на извънболничната помощ в Националния оперативен щаб е друго решение от днес. От БЛС казаха още, че продължават да работят заедно с Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса като до края на годината трябва да се подпише рамковия договор и анекса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мостар - символ на разделение и надежда
Мостар - символ на разделение и надежда
Изабелла Шиникова на 1/8-финал в Италия
Изабелла Шиникова на 1/8-финал в Италия