НОВИНИ

Огнище на COVID-19 в Дома за хора с умствена изостаналост в Русокастро

bnt avatar logo
от БНТ
13:26, 15.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
Слушай новината

Огнище на коронавирус в дома за възрастни хора с умствена изостаналост в село Русокастро край град Камено. Половината от потребителите там са с положителна проба за вируса. А за персонала е оборудван полеви лагер, където ще бъде изолиран.

Служителите от дома в Русокастро ще бъдат карантинирани във фургони. Преди малко бяха доставени и последните два, така бройката им става общо 6. Те са оборудвани с легла, отоплителни средства и мебели от първа необходимост. Ще се използва и санитарният възел на детската градина в селото, в чийто двор се намират фургоните. 67 е броят на заразените в дома за умствена изостаналост.

От петък домът за възрастни хора с умствена изостаналост в село Русокастро е подставен под изолация заради установените 68 души с положителна проба за COVID-19. Капацитетът му е 130 души. 17 от заразените са служители, а един от тях е починал.

"Този смъртен случай, за съжаление, е на човек от персонала, мой служител. Той бе на 2-ри на работа, нощна смяна. След това трябваше да дойде на 8-и, но не се е почувствал добре. Установена е положителна проба и по този случай се направиха за четвърти път проби на цялата институция, и тогава се установи, че имаме вече, за съжаление, вече положителни проби", обясни директорът на дома Любчо Марков.

За да спре разпространението на вируса, в двора на детската градина в Русокастро е изграден полеви лагер, където заразеният персонал ще бъде карантиниран, след като приключи смяната си.

"Тези наши служители ще бъдат изведени от мястото, където се обслужват момчетата ни, потребителите. Ще бъдат в изолация просто от самите семейства, ще има определени дни, колко дни ще бъдат в тези спални помещения", каза Дора Тясова, която е служител в дома.

"Всеки е притеснен, обаче ако всичко е наред, ако се вземат съответните предпазни мерки, няма нищо страшно", коментира дежурната сестра Светла Христова.

Йордан е с положителен тест за коронаворус. Продължава да работи в дома. Отговаря за дезинфекцията. Категоричен е, че няма да се прибере при близките си.

"От тук не мърдам. Или лагера, или тук", каза той.

БНТ: Как се чувствате?

"Добре съм, нищо ми няма, просто дано по-лека форма да мина", допълни той.

Тази вечер общо 12 служители ще пренощуват в полевия лагер и ще се редуват с колегите си, които са на смяна.

Репортер: Давид Сукнаров

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 привлече юноша на ЦСКА-София (ВИДЕО)
ЦСКА 1948 привлече юноша на ЦСКА-София (ВИДЕО)
Следобед остава облачно на много места
Следобед остава облачно на много места