НОВИНИ

Първият изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19 вече е готов (Снимки)

bnt avatar logo
от БНТ
11:04, 15.12.2020
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

Организацията на временен изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19 в столицата е направена на достатъчно високо ниво. Това коментира здравният министър след като провери на място как работи кабинетът пред сградата на РЗИ-София.

Тук ще се провежда имунизацията по организационния план, който беше предложен вчера на срещата с шестимата директори на РЗИ-та от д-р Данчо Пенчев, шеф на РЗИ-София. Алгоритъмът на т.нар. пътна карта на имунизационния процес включва логистиката и организацията на кабинетите за ваксинация.

"Ваксината е доброволна и безплатна. Гражданите могат да се информират от електронните табла, има къде да седнат, тук са ваксинационните кабинети. На място ще има две линейки. Организацията в столицата е направена на достатъчно високо ниво", каза министърът на здравопазването проф. Костадин Ангелов.

Първа фаза ще започне с ваксинация на лекари, медицински сестри, санитари, медицински персонал в лечебните заведения. Желаещите към настоящия момент от работещите на първа линия са около 33%, припомни министърът. Но в някои лечебни заведения в страната продължават лекари, сестри и санитари да се подават информация, че искат да се ваксинират, така че цифрата ще се промени, допълни той.

"В състоянието, в което се намираме с недостатъчна информация, която да характеризира всяка една ваксина, този процент на лекари, които желаят да се ваксинират, е нормален. Ангажимент на българското правителство е да направи организацията такава, че българските граждани да получат цялата информация на разбираем език", допълни още министърът.

47 мобилни екипа за ваксинация ще работят в цялата страна

При необходимост от разкриване на такъв тип ваксинационни центрове имаме готовност да разкрием още два такива на територията на София, допълни проф. Ангелов.

Ще съдействаме на гражданите да получат цялата информация за ваксините. Към момента информацията, която имаме е, че има ваксини, които се поставят двукратно, има и такива, които се поставят еднократно. Все още няма кратка характеристика на продукта, която да е утвърдена. До започване на ваксинацията ще имаме отговор и къде ще се вписва, когато човек се е ваксинирал, обясни проф. Ангелов.

До края на тази седмица директорите на шестте РЗИ-та, трябва да представят "пътна карта" на имунизациите в съответния регион, за да може да стане ясно какви са спецификите на всяко едно място. Ако се налага да бъдат създадени ваксинационни центрове, те ще бъдат създадени в местата, в които това се изисква. Обикновено такива центрове се създават в големи населени места с голям брой население, увери министърът.

Ангелов каза още, че от началото на следващата година директорите на РЗИ-тата трябва да посочат точните места, където ще се извършва ваксинацията във всяко лечебните заведения. "Като това да бъде кабинет, който да отговаря на всички изисквания за извършването на такъв тип имунизация", обясни той.

София е готова за старта на ваксинация, след като ваксините бъдат одобрени. Ние създадохме подходящата организация за нужната логистика, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Предоставяме и 8 подкрепящи екипа, които да са на разположение на РЗИ, за да им помагат, когато започнат ваксинациите, поясни градоначалникът.

Йорданка Фандъкова потвърди, че е готова да се ваксинира. Желанието си да се имунизира е декларирал и съпругът ѝ, който е лекар, призна тя.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов проведе среща с БЛС за ваксините, тестовете и финансовата помощ за медиците
Борисов проведе среща с БЛС за ваксините, тестовете и финансовата помощ за медиците
Селта разгроми у дома Кадис
Селта разгроми у дома Кадис