НОВИНИ

Нона Караджова: До 2030 г. могат да се намалят парниковите емисии с 45%

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 15.12.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Екология
Слушай новината

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова света да обяви извънредно климатично положение. Този призив той отправи на виртуална среща на върха, провеждаща се на петата годишнина от подписването на Парижкото споразумение за климата. Целта е да се намалят световните емисии на парниковите газове с 45% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г.

"Това може да се случи, ако всички държави проявят амбицията, която прояви Европейският съвет", коментира в "Денят започва" по БНТ бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова.

На 10 и 11 декември се приеха ключови решения. Едно от тях е да се увеличи нивото на амбиция на ЕС за намаляване на парникови газове.

Караджова обясни, че на призива на Гутериш са реагирали няколко държави от най-големите емитери на парникови газове. Сред тях са Китай и САЩ.

"Джо Байдън, новоизбраният американски президент, заяви, че още в първия ден от встъпването си в длъжността, ще се върне отново в Парижкото споразумение. Това дава шанс нещата в света да се случат. Разбира се, очаква се какво ще кажат Русия, Бразилия, Австралия, които все още не са заявили нови по-амбициозни нива", каза Караджова.

По нейно мнение, цялото общество - от политиците, които взимат решения, през бизнеса и гражданите в ежедневието си трябва да помогнат, за да не се стигне до там, че в резултат на парниковия ефект температурите да стигнат до нива, които да доведат до катаклизми и до изчезване на биоразнообразието.

"Хубавата новина е, че като преходно гориво за страните до 2030 г. се допуска и природният газ, а много вероятно и атомната енергия. Това е много сериозен шанс за нашата страна по-безболезнено да мине тоя преход до 2030-а", обясни Караджова.

И още - за състоянието на водните басейни у нас и заплашен ли е Бургас от криза с воден режим, вижте целия разговор с Нона Караджова във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строгите мерки в Гърция остават до 7 януари
Строгите мерки в Гърция остават до 7 януари
Главният прокурор на САЩ напуска поста
Главният прокурор на САЩ напуска поста