НОВИНИ

Лица от най-уязвимите социални групи с достъп до правна помощ чрез национален телефон

bnt avatar logo
от БНТ
07:12, 15.12.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Национален телефон за правна помощ за физически лица от уязвими социални групи предоставя Националното бюро за правна помощ. Целта е да се улесни достъпът на гражданите до правна помощ.

Наталия Илиева, председател на НБПП: Националното бюро за правна помощ в най-широка рамка администрира държавния бюджет, свързан с осъществяването на правна помощ на уязвимите групи. Това са лица, граждани, които живеят с доходи под прага на бедност или получават социални помощи.

Те могат да се обръщат към НБПП с нарочно заявление, което е по образец и е публикувано на интернет страницата на бюрото или да се обадят на горещия телефон за правна помощ като консултации от адвокати се дава от 9.00 до 17.00 ч.

Наталия Илиева, председател на НБПП: Те могат да изтеглят заявления от сайта на бюрото, могат да го получат тук на място, да го попълнят. Заявлението се разглежда в срок от 14 дни и се произнасяме с решение за това дали допускаме правната помощ.

Националният телефон за правна помощ е създаден по проект с финансиране от Норвежкия финансов механизъм.

Наталия Илиева, председател на НБПП: По същия проект са създадени и Регионални центрове за консултиране към адвокатските колегии. Към настоящия момент в България има 12 такива Регионални центрове, изградени са към колегиите във Варна, Велико Търново, Видин, Стара Загора. До края на годината в София, това е новина, ще започне да функционира първият Регионален център за консултиране.

Правната помощ може да бъде подготовка на документи за завеждане на дело, консултация, с цел постигане на споразумение по определени казуси, процесуално представителство.

Репортер: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Ива Христова: Антигенните тестове вече дават над 90% точен резултат
Проф. Ива Христова: Антигенните тестове вече дават над 90% точен резултат
Пълно слънчево затъмнение потопи в мрак Чили и Аржентина за 2 минути
Пълно слънчево затъмнение потопи в мрак Чили и Аржентина за 2 минути