НОВИНИ

Доброволци влизат в Спешна помощ - Варна

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 15.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Професионално обучени доброволци се включват в битката с COVID-19, за да помагат на лекарите от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна. Денонощно доброволците ще оказват съдействие на първа линия, най-вече при пренасянето на трудноподвижни хора.

Само през изминалата нощ осемте дежурни екипа на Спешна помощ във Варна са се отзовали на над 40 повиквания. Заради пандемията, линейките често закъсняват, но няма болен, който да не е бил посетен.

Иван Здравков - зам.-директор на ЦСМП-Варна: COVID-19 изисква малко по-дълго време на обслужване предвид заетостта в болниците, дали има свободни места, в коя болница.

Заради COVID-19 сигналите до спешната помощ във Варна са се увеличили двойно.

Иван Здравков - зам.-директор на ЦСМП-Варна: 1000 адреса имаме повече в сравнение с предходните месеци и това стана от първи, втори ноември, когато скочи заболеваемостта.

Заради многобройните повиквания, в линейките има само шофьор и лекар, а без помощ, хората с увреждания не могат да се придвижват. Тогава се търси съдействие от доброволците. Сред тях е и 21-годишният Денислав Попов, който вече е помогнал на възрастна жена с увреждания.

Денислав Попов - доброволец: Пациент, който беше трудно подвижен, за хемодиализа за транспорт. Пренесохме го от тях до линейката и от линейката до самия болничен център.

Ако пациент има нужда от помощта на доброволците, първо трябва да се обади на телефон 112.

Инж. Руси Русев - доброволец: Веднага ние можем да се отзовем, екип от двама, трима, колкото се наложи, в рамките долу - горе на половин час. Имаме раздадена нужната екипировка защитна.

В отряда от доброволци към Община Варна има 26 души. Заради кризисната ситуация са нужни още 50.

Инж. Руси Русев - доброволец: Бих призовавал, който има малко свободно време и много желание да помага..да се включи към състава на доброволното формирование.

От Центъра за спешна медицинска помощ са категорични, че разполагат с достатъчно медици и линейки, които са с модерно оборудване за пациенти в тежко състояние.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драмата с изборите в САЩ - време ли е Тръмп да признае поражението
Драмата с изборите в САЩ - време ли е Тръмп да признае поражението
Кампания събира средства за апаратура за кръвна плазма в Русе
Кампания събира средства за апаратура за кръвна плазма в Русе