НОВИНИ

Студенти влязоха като доброволци в болницата в Свищов

bnt avatar logo
от БНТ
20:29, 21.11.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Студенти по медицина влязоха като доброволци в COVID отделението на болницата в Свищов. Двамата третокурсници от Медицинския университет в Плевен са сред първите, които се отзовават на призивите за помощ.

И така обаче ситуацията с липсата на медицински персонал остава много сериозна. Тази седмица за няколко дни в болницата влязоха и няколко депутати, но до момента примерът им не беше последван от никой. Освен студентите.

21-годишният Димитър Николаев е студент по медицина в Плевен. Съдбата на болницата в родния му град Свищов го трогнала и без капка колебание решил да влезе като доброволец в COVID отделението.

"Все още не бях сто процента сигурен дали да взема решението и после стана доста сериозен проблем и се разшумя, че в Свищов има сериозен недостиг на кадри и реших, че просто трябва да вляза", каза Димитър Николаев - студент по медицина.

С Димитър и неговата състудентка Мария Димитрова се срещаме минути след края на първото им дежурство в COVID отделението на Свищовската болница.

"Това ни е първата нощна смята, която изкарахме. Докарахме една нова жена и това беше може би критичната ситуация, защото не очаквахме, но положението беше овладяно бързо", споделя Мария Димитрова - студент по медицина.

Според двамата студенти, нуждата от специалисти в лечебното заведение, с които да работят заедно, е изключително сериозна.

"Имаше известна доза страх вътре в отделението, но той не е от това да се заразиш, ами от това, че ако стане нещо с някой пациент, няма лекар, който да е вътре в отделението, ами трябва да викаме от други отделения", споделя Димитър Николаев.

"Повече ме е страх от това, че не съм достатъчно компетентна да окажа абсолютно адекватна медицинска помощ, но има сестра тук, която ни помага и се учим от нея", каза Мария Димитрова.

Бъдещите лекари казват, че ще останат в отделението колкото е възможно повече. Очакват към тях да се присъединят и други студенти, но се надяват на помощ и от страна на лекарите.

Репортери: М. Дончева, З. Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как джобен уред на български учени може да замени лабораториите за качество на водата
Как джобен уред на български учени може да замени лабораториите за качество на водата
Почина доайенът на българската клоунада Борис Янакиев
Почина доайенът на българската клоунада Борис Янакиев