НОВИНИ

Язовир "Камчия" увеличава обема си след валежите от последните дни

bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 15.12.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
Слушай новината

Язовир "Камчия" започна да увеличава обема си. Благодарение на обилните валежи от дъжд в Бургаска област 9 млн. куб. метра вода са влезли в язовира само за седмица. Регионът е застрашен от водна криза, тъй като единственият водоизточник в областта намали обема си с близо 80%.

От водоснабдителното дружество заявиха, че прогнозите са оптимистични, тъй като се очакват още валежи.

Димитър Гюров, управител на ВиК-Бургас: Обемът му в момента е около 115,5 млн., което наистина ни радва, защото е започнало да вали усилено в Сливенския и Котленския балкан. Река "Камчия" е започнала да вдига ниво, което ще вдигне нивото и на язовир "Камчия".

Средно за района са паднали 86 л/кв.м. Това би могло да намали възможността от обявяване на воден режим в областта през следващата година. В същото време в момента се работи и по проект, който да осигури вода на хората от алтернативни източници.

Дебитът на "Камчия" намалява - решението е да се свържат язовирите "Ахелой" и "Порой"

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров издаде заповед, с която до 20 февруари трябва да бъдат готови всички съоръжения към двата язовира "Ахелой" и "Порой".

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас: Някои от дейностите ще бъдат извършени до тази дата, други - не. Все пак работатa е доста, но Бургас и областта няма да остане без вода и няма да бъде на режим за лятото.

Надеждите са за допълни количества валежи от дъжд и сняг, за да се избегне възможността от воден режим по Южното Черноморие.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освен деца на медици, градина в Благоевград приема и деца на полицейски служители
Освен деца на медици, градина в Благоевград приема и деца на полицейски служители
Над 4500 работодатели ще получават месечна подкрепа по инструмента SURE
Над 4500 работодатели ще получават месечна подкрепа по инструмента SURE