НОВИНИ

Мостар - символ на разделение и надежда

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:58, 15.12.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Балкани

В Мостар тази неделя ще се проведат първите от 12 години местни избори. 25 години след подписването на Дейтънското мирно споразумение, Мостар е символ на етнически разделения и провалени политики. Точно заради това от 2012 г. градът със 100 000 души население няма местен Общински съвет.

Младата актриса Нина Попович от десетилетие има право да гласува, но досега не е имала тази възможност. Тя смята, че има надежда.

Нина Попович, актриса: Никой не е роден с разделителна линия в главата, това става после. Създава се чрез манипулация.

Насрочените за 20 декември избори са факт, благодарение на усилията на политолога Ирма Баралия. Тя завежда дело в Европейския съд за правата на човека, който през октомври 2019 г. отсъжда, че Ирма е жертва на дискриминация и държавата трябва да организира избори в Мостар.

Ирма Баралия, общински кандидат: Дълго време ни внушаваха, че от нас нищо не зависи, особено ако си представител на етническа група и партия. Не! Решението ясно показа, че всеки, в случая аз, може да спечели в съда и да донесе промяна.

След тази малка победа самата Ирма решава да се впусне в политическата надпревара с мечтата да си върне Мостар отпреди конфликта - зелен, мултиентически и космополитен.

Днес ситуацията е такава - всяка общност има своя поща, доставчици на вода и електричество, телекоми, болници, театри, училища и дори футболни клубове.

Амна Поповач, бизнес дама и общински кандидат: В Мостар има много нормални хора, към които се отнасят ненормално. Които са водени от страха. Никой не предлага надежда на хората и решения за по-добър живот.

Двете основни политически формации - Босненско-хърватската партия и Партия на демократичното действие, призовават разделенията да бъдат загърбени.

Марин Баго, шеф на НПО и общински кандидат: Националистическите партии най-сетне разбраха, че гражданите искат нормален град и затова призовават за обединение и просперитет.

Славен Рагуш, политик: Мостар е разделен по същия начин, както Босна и Херцеговина. Независимо от тяхната принадлежност, политическите елити делят кварталите по модела на Колумбийските картели - никой не закача другия, но буквално пропиляват общинския бюджет без никаква отчетност.

А младата актриса Нина, родена през войната, всеки ден минава по Стария мост - разрушен по време на конфликта и възстановен през 2004 г. С надеждата, че в Мостар има бъдеще за нея и приятелите ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на село Беласица протестират срещу замърсяването на въздуха
Жителите на село Беласица протестират срещу замърсяването на въздуха
Мерките да продължат и след празниците, предлагат лекари
Мерките да продължат и след празниците, предлагат лекари