Ваксинацията срещу COVID-19 у нас вероятно ще продължи през цялата 2021 г.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:03, 15.12.2020
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината (бета)

Европейската агенция по лекарствата ще излезе с решение за евентуално одобрение на ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех" на 21 декември - с близо седмица по-рано от планираното. Компаниите са успели по-бързо да подготвят нужните документи.

Страните от Евросъюза могат да започнат ваксинацията още преди края на годината, заяви Еврокомисията. Някои от европейските страни са готови за това още преди Коледа.

В България все още няма особена яснота, кога може да очаква първите ваксини.

Във всеки случай вероятността да е в края на този месец е почти нищожна - потвърди за БНТ и проф. д-р Красимир Гигов, ръководител на Координационния съвет по ваксините. Според професора няма точна предварителна уговорка кога и колко. Това зависи от Европейската комисия.

Но все пак страната ни има очаквания за 125 000 дози в първата пратка, вероятно в началото на януари. Като се има предвид, че до този момент желание за ваксинация са обявили близо 30% от медиците от първата фаза на имунизационния ни план, а са необходими по две дози на човек, би могло да се каже, че с първата пратка няма да стигне да се започне и втората фаза. Следващият транш ваксини има още по-неясни очертания.

Кой и как ще се ваксинира у нас?

Ваксинационната кампания срещу COVID-19 вероятно ще продължи през цялата следваща година, като в първото тримесечие се очаква да бъдат обхванати само медицинските служители. Точни срокове за петте фази не могат да бъдат посочени, защото не е ясно кога и кои потенциални ваксини ще получат одобрение и ще бъдат налични. Не е ясно също така кога ваксините ще стигнат до рисковите групи.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: И тъй като ще се работи с 6-7 ваксини, ще се работи и на 5-6 фази, ще се работи според това коя ваксина кога ще получи одобрение и кога ще дойде и по какъв начин ще се съхранява, защото се оказа, че трябва да има три различни системи на хладилно съхранение всичко това поставя неимоверни тежки чисто логистични проблеми пред цялата система, а пък тя вече е толкова уморена след 9-10 месеца работа с COVID, че не знам откъде да изстискваме повече от хората.

В момента всички усилия са съсредоточени в изграждането на сериозна логистика и организация, тъй като ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" може да се използва пет дена след като бъде размразена. Нашите експерти все пак се надяват от април в страната ни да има вече няколко вида ваксини. Но във фаза 1 ще се прилага само РНК ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех". Във всеки случай квотите и по видове ваксини се определят от ЕК солидарно, спрямо населението на страните, чрез съвместен механизъм за обществени поръчки

Д-р Радосвета Филипова, дирекция "Здравен контрол", МЗ: В един момент ще има достатъчно количества ваксини. Проблем ще бъде прилагането им. А именно - екипите, които ще бъдат създадени за ваксинацията. Защото тези екипи също трябва да имат лекар, а в момента лекарите не са толкова много, че да поемат за кратко време извършването на масова имунизация.

Европа срещу COVID-19: Редица страни ще координират ваксинационните си кампании

А иначе епидемиолозите не отчитат драматични промени за последните две седмици. Данните в Европа са много противоречиви с 4,5% общ ръст на новите случаи. На този фон България бележи спад с 4,8%. Но има страни като Исландия, която регистрира спад отблизо 26%, в Италия и Гърция - с 20%.

В същото време има и страни с огромен ръст - като Дания със 70%, Холандия с 46%. Затова според д-р Кунчев не е подходящо в момента да се разхлабват мерките.

ЗАДАЙТЕ ТУК ВАШИТЕ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С ВАКСИНИТЕ

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
3000 души в неплатен отпуск са одобрени за помощ по програмата "Запази ме"
3000 души в неплатен отпуск са одобрени за помощ по програмата "Запази ме"
Верижна катастрофа блокира движението на пътя Русе - Букурещ
Верижна катастрофа блокира движението на пътя Русе - Букурещ