НОВИНИ

Д-р Брънзалов: Мерките трябва да продължат и по време на новогодишните празници

bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 15.12.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Още
Слушай новината

Тежко е решението да се продължат мерките след 21 декември и по време на новогодишните празници, но се налага. Цифрите показват, че започва намаляване на новозаразените и в момента се образува плато, но все още не можем да кажем, че имаме добри резултати в овладяването на епидемията. Затова ние подкрепихме правителството в това решение.

Това заяви в студиото на “Още от деня” д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на Българския лекарски съюз.

“Разбирам, че е много трудно за всички нас, но трябва да се направят някои жертви, защото това касае човешки животи”, призова той.

Рано е да се коментира докога ще са в сила ограничителните мерки - единствено цифрите ще покажат това, защото все още здравната система е в изключително тежко положение, каза още той.

“Определено апелирам към съпричастност и то не само към колегите ми, които изнемогват толкова месеци и са на ръба на силите си. Апелирам към цялото българско население”, добави д-р Брънзалов.

БЛС против разхлабването на мерките преди празниците

По думите му натискът върху здравната система е в цялата страна без изключение. Лекари, преболедували коронавируса, веднага се връщат на работа - без да са напълно възстановени от болестта и да са напълно трудоспособни.

“И въпреки това много по-важно е как цялото общество ще премине през епидемията, за да има по-малко заболели и починали”, повтори д-р Брънзалов.

Очакванията му са, че в България ваксина срещу COVID-19 ще бъде доставена още преди края на годината. Към момента 31% от медиците у нас са заявили желание да се ваксинират, но и голяма част от тях вече са преминали през болестта и по тази причина се въздържат от имунизация засега.

“Това е основното оръжие против заразата COVID-19 към момента. Всички лекарства, които са известни, не го лекуват дефинитивно. Някои от тях помагат на определен етап от заболяването, но няма универсално лекарство, с което да бъде третиран пациент с коронавирусна инфекция. Чакаме основната защита и това е ваксината”, обобщи д-р Брънзалов.

Какво още коментира зам.-председателят на Българския лекарски съюз вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По време на пандемия: Може ли без наше искане да ни пуснат в неплатен отпуск?
По време на пандемия: Може ли без наше искане да ни пуснат в неплатен отпуск?
АИКБ отчита продължаващ спад на сивата икономика у нас
АИКБ отчита продължаващ спад на сивата икономика у нас