НОВИНИ

АИКБ отчита продължаващ спад на сивата икономика у нас

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:24, 15.12.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Бизнес
Слушай новината

За пета поредна година Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчита продължаваща тенденция на спад на сивата икономика у нас. Това стана ясно по време на официалното представяне на Композитния индекс, чрез който Асоциацията измерва светлата част на българската икономика и връчването на наградите „Икономика на светло“.

За 2019 г. Композитният индекс „Икономика на светло“ е с близо пункт по висок от предната година, а от началото на измерването преди 10 години повишението е с 15%.

Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ: Ако всички тенденции бъдат запазени, ако държавата в сътрудничество със социалните партньори продължи да си върши добре работата, би следвало тази тенденция да се запази и икономиката да става все по-светла.

От АИКБ отчитат, че през 2019 г. забавянето в положителните тенденции на изсветляване на икономиката, се дължат на недостатъчни реформи в ключови сектори като здравеопазване, защита на конкуренцията, правосъдието, вътрешен ред и сигурност, пазар на труда.

Казаха, че ще предложат в бъдеще освен награди Икономика на светло да има и антинагради, защото по думите на Васил Велев, тази година е имало много забележителни случаи, в които с административни актове всъщност се насърчава сивия сектор, вместо да се ограничава.

Васил Велев, председател на УС на АИКБ: Така, например, ние остро критикувахме начина, по който се увеличиха пенсиите - не пропорционално всички, а с 25% минималната и с 5% останалите, при това със закъснение, което е сигнал за увеличаване на сивия сектор, скъсвайки връзката между осигурителен принос и размер на получаваната пенсия.

През настоящата година АИКБ е актуализирала и разширила обхвата на индекса, за да се обхванат повече проявления на сивата икономика. Разработен е и нов показател - Заетост на светло заради новите предизвикателства, поставени от пандемията и новите форми на работа от разстояние през различни платформи, които също, според Асоциацията, крият възможност за растеж на сиви практики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Брънзалов: Мерките трябва да продължат и по време на новогодишните празници
Д-р Брънзалов: Мерките трябва да продължат и по време на новогодишните празници
Таско Ерменков: Управлението на "Топлофикация-София" е непрофесионално
Таско Ерменков: Управлението на "Топлофикация-София" е непрофесионално