НОВИНИ

3000 души в неплатен отпуск са одобрени за помощ по програмата "Запази ме"

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 15.12.2020
5862
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
Слушай новината

Около 3000 души в неплатен отпуск са одобрени за помощ по програмата "Запази ме". Заявилите компенсация от 24 лева на ден заради затворени ресторанти, магазини, фитнес и спортни зали са над 18 000.

Изплащането на компенсациите е започнало вчера. До края на годината ще ги получат всички работници, пуснати в неплатен отпуск през октомври и ноември. Парите за декември ще бъдат изплатени през януари. Най-много заявления по програмата "Запази ме" са подадени от служителите на ресторанти, магазини в моловете и фитнес залите. Любопитното е, че в Пловдив желаещите да получат компенсация са повече от тези в София.

Галин Иванов работи в пловдивски ресторант. От края на ноември е в неплатен отпуск. Подал е документи за компенсация от 24 лева на ден в Бюрото по труда.

"Като се съберат всички почивни и празнични дни, остава една сума, която просто не е достатъчна. Нито за покриване на разходи като наем. Нито за предстоящите празници, които не знам как ще се изкара просто", сподели той.

Галин ще получи компенсацията след празниците.

"Доволен съм, че този път не като от месец има някакви помощи, които се дават за хората и за бизнеса като цяло. Но за съжаление има доста спънки и забавяния", допълни той.

"Мерките трябва да се вземат превантивно, а не когато вече сме на прага на фалит", заяви собственикът на ресторант Хари Сопаджиян.

По време на пандемия: Може ли без наше искане да ни пуснат в неплатен отпуск?

В София Петър Ангелов е освободил 50 служители след първото затваряне. Останалите 50 са в неплатен отпуск и разчитат на компенсация от Бюрото по труда.

"Една седмица ни отне с непрекъснати промени да подадем документи и досега не сме чули нищо. Ние знаем, че за декември парите ще се изплащат януари. Ние сме подали за последния ден от ноември. Още не сме получили нищо. Тоест, хората нищо не са получили", каза Ангелов, който е управител на фитнес.

От Агенцията по заетостта обясниха, че заявленията се разглеждат по датата на постъпване.

"Ежедневно нека работодателите следят на страницата на Агенция по заетостта списъка с одобрени и неодобрени лица. Правим всичко възможно тази седмица да изплатим всичко дължимо за октомври и ноември", каза Мария Петрова, началник "Европейски фондове и международни програми".

По програмата са осигурени средства за компенсация на 33 000 души в неплатен отпуск.

Репортери: Альоша Шаламанов, Димитър Димитров и Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 години по-късно: Няма осъдени след масовия бой в "Орландовци"
5 години по-късно: Няма осъдени след масовия бой в "Орландовци"
Ваксинацията срещу COVID-19 у нас вероятно ще продължи през цялата 2021 г.
Ваксинацията срещу COVID-19 у нас вероятно ще продължи през цялата 2021 г.