НОВИНИ

Европа срещу COVID-19: Редица страни ще координират ваксинационните си кампании

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:00, 15.12.2020
Чете се за: 01:11 мин.
По света
Слушай новината

За битката с коронавируса на Стария континент. Германия, Франция, Италия и още пет държави, включително Бенелюкс, обявиха, че ще координират ваксинационните си кампании след очакваното одобрение на първата ваксина.

Новината идва на фона на все по-строги мерки, с които Старият континент се бори срещу разпространението на заразата.

Първа научна публикация за ваксината на "Пфайзер": Ефективността ѝ е 95%

Нидерландия навлезе в петседмично затваряне - най-строгите мерки в страната от началото на пандемията. Не работят повечето магазини с изключение на стоките от първа необходимост. Затворени са кина, фризьорски салони, спортни зали, а от утре и училищата. Властите съветват да не се пътува зад граница до средата на март. Ограниченията ще се разхлабят леко за три дни около Коледа, когато домакинствата могат да приемат трима, вместо само двама гости.

"Да се надяваме, че ваксината ще дойде до края на месеца, но ще трябва една година за имунизиране на всички. Остава и въпросът колко ще трае имунитетът. Така че трябва да свикнем с мисълта, че това е новото нормално", заяви модният предприемач Сафа Даводи.

От утре до 10 януари и Германия затваря училища и повечето магазини. Жителите на страната днес пазаруваха за последно преди новите ограничения. Ресторанти, барове и местата за забавление не работят още от ноември.

"Купувам последните ми коледни подаръци. Избягвам да пазарувам онлайн, защото ще настане хаос. Затова реших да се наредя на опашка", сподели Ориане, жителка на Берни.

За Коледа ще се допуска едно германско домакинство да приема най-много до четирима близки от семейството.

Какви ваксини срещу COVID-19 са разработени до момента в света?

Франция вдигна националното затваряне, но правителството посочва, че заболеваемостта не позволява по-голямо разхлабване. Така театри, кина, барове и ресторанти остават затворени. Вечерният час от 20.00 ч. до 6.00 ч. сутринта ще бъде вдигнат единствено за Коледа, но не и за новогодишната нощ.

Дневната смъртност в Италия остава около 500 души и правителството обмисля по-строги мерки между Коледа и Нова година.

До края на седмицата Американският регулатор може да одобри ваксината на "Модерна", която ще се използва заедно с препарата на "Файзер". Американските власти планират да ваксинират 20 милиона души до края на декември и 100 милиона до края на март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрия въвежда 10-дневна карантина за пристигащи от България
Австрия въвежда 10-дневна карантина за пристигащи от България
НАТО и ЕС задълбочават сътрудничеството си
НАТО и ЕС задълбочават сътрудничеството си