НОВИНИ

НАТО и ЕС задълбочават сътрудничеството си

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:46, 15.12.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За пръв път в историята генерален секретар на НАТО участва в заседание на Европейската комисия. Йенс Столтенберг и Урсула фон дер Лайен се разбраха да задълбочат сътрудничеството между двете организации в области като киберсигурността, борбата с климатичните проблеми и да работят за засилването на трансатлантическите връзки.

Фон дер Лайен и Столтенберг се познават добре от времето, когато тя беше министър на отбраната на Германия. В края на миналия месец НАТО и ЕС координираха действията си и поканиха новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да посети Брюксел още в първата половина на следващата година.

"Имаме уникалната възможност да укрепим трансатлантическите връзки. Силно вярвам, че трябва да работим заедно, не вярвам само в САЩ, не вярвам само в Европа, силно вярвам в сътрудничеството между Америка и Европа, защото ние споделяме еднакви ценности, трябва да сме заедно в един все по-непредвидим свят. В несигурните времена се нуждаем от силни международни институции като Европейския съюз и Комисията, и като НАТО", заяви Столтенберг.

Фон дер Лайен и Столтенберг смятат да засилят сътрудничеството между двете организации в различни области.

"Днес ние ще одобрим стратегията за киберсигурността. В общ интерес е инфраструктурата, на която разчитаме, да бъде надеждна. И двамата искаме да се справим с дезинформацията, която застрашава нашата демокрация", каза Урсула фон дер Лайен.

Двете организации смятат да си сътрудничат и в областта на миграцията и по отношение на Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европа срещу COVID-19: Редица страни ще координират ваксинационните си кампании
Европа срещу COVID-19: Редица страни ще координират ваксинационните си кампании
5 години по-късно: Няма осъдени след масовия бой в "Орландовци"
5 години по-късно: Няма осъдени след масовия бой в "Орландовци"