НОВИНИ

Над 500 са свободните работни места в област Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 16.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Слушай новината

Над 500 са обявените свободни работни места в петте общини в област Благоевград. Най-много служители се търсят в Гоце Делчев и Благоевград.

Голяма част от хората в сферата на хотелиерството и ресторантьорството са запазили работните си места и част от доходите си, благодарение на помощите, отпуснати от държавата. Това заявиха от Регионалната служба по заетостта в Благоевград. За месеците април и май безработицата се е увеличила, но от юни до ноември има лек спад на регистрираните безработни в региона, които са малко над 4000. Само за ноември обаче безработицата в региона се е увеличила, в сравнение с периода от лятото и есента.

По данни на Регионалната служба по заетостта в Благоевград най-много свободни работни места има в сферата на услугите, търговията, както и в обувната и шевната промишленост. Регистрираните безработни в региона са над 16 000, което е около 11%.

Половината от общия брой регистрирани безработни са на възраст между 30 и 50 години. Това са лица, които лесно се реализират на пазара на труда, но не така стои въпросът с хората над 50-годишна възраст.

Станислава Поповска - директор на Регионалната служба по заетостта - Благоевград: Тези лица са една от приоритетните ни целеви групи, за тях териториалните ни поделения на Агенцията по заетостта реализира и доста програми и мерки, съгласно националния план за действие по заетостта.

Поради пандемията и безработицата много хора сменят коренно своята професия и се ориентират към други сфери на пазара на труда.

Георги Първанов - специалист човешки ресурси: Ще видите в социалните медии случаи, в които пилоти започват да продават имоти, много други такива промени. За съжаление и моят съвет към хората е да не чакат да им свършват помощите, а да действат веднага, да бъдат активни и да търсят нова реализация.

Каква ще бъде безработицата за декември и как ще се отрази затварянето на ресторанти, заведения и хотели в курортите в Благоевградска област, ще стане ясно в средата на януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Достоен Хебър отстъпи на могъщ Зенит за Купата на CEV
Достоен Хебър отстъпи на могъщ Зенит за Купата на CEV
17-годишен български талант пред дебют за Фиорентина в Серия "А"
17-годишен български талант пред дебют за Фиорентина в Серия "А"