НОВИНИ

Почти половината българи се информират от БНТ за здравната криза

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 16.12.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
Слушай новината

46% от българите използват БНТ, за да се информират за новини около настоящата здравна криза, а 38% от нашите съграждани имат най-високо доверие в обществената медия.

Това сочат данни от проведено национално представително проучване на "Тренд", в рамките на Медийната програма Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“, за обществените нагласи на българите към медиите в страната.

БНТ отново е с най-високо обществено доверие в България

Българите поставят БНТ като източник на информация за актуалната обстановка преди социалните мрежи, новинарските интернет портали, радиостанциите и БНР. Като всички частни телевизии събират 61%, а БНТ самостоятелно 46%.

Радиостанциите играят по-малка роля като използван източник на информация.

По отношение на телевизията има разлики от гледна точка на възрастовата структура. По-възрастните зрители се информират от обществената телевизия. По-младите гледат повече частните телевизии. Това поведение отразява също така нивата на доверие в медиите.

Всички частни телевизии събират доверието на 54% от българите. БНТ самостоятелно събира 38%.

Над половината българи (56%) са на мнение, че 111-ото място на България в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите е заслужено. Само 18% считат обратното.

Високият дял на тези, които смятат, че тази позиция е оправдана издава ниското доверие на българите в медиите като цяло.

Общото недоверие личи и от въпроса, как събитията през тази година промениха доверието в журналистическата работа. Макар най-голям дял от запитаните да декларират, че при тях няма промяна по този показател, то близо една трета от анкетираните (28%) имат по-ниско доверие в медиите, а само 8% – по-високо.

Вижте цялото проучване ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват ски сезона в Банско
Откриват ски сезона в Банско
Семейство от София създаде онлайн платформа за даряване на кръвна плазма
Семейство от София създаде онлайн платформа за даряване на кръвна плазма