НОВИНИ

МС отпуска финансова подкрепа за болници, малкия бизнес и туризма

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:50, 16.12.2020
Чете се за: 01:31 мин.
У нас
Слушай новината

Кабинетът отпусна близо 100 милиона лева за дейността на болниците, в които се лекуват пациенти с COVID-19, и за ремонтни дейности на лечебни заведения. Други 156 милиона лева бяха гласувани за мерки за малките и средни предприятия и 56 милиона за туристическия бранш.

50 милиона лева ще получат 55 болници в страната, готови да осигурят до 50% от капацитета на леглата си за лечение на COVID болни. 15 милиона пък се осигуряват за безплатни антигенни тестове, които ще бъдат предоставени на регионалните РЗИ-та.

С решение на кабинета от днес бе увеличен и капиталът на болница "Пирогов" с близо 15 млн. лева. Те ще бъдат за строително-монтажни работи и за закупуване на медицинско оборудване.

Проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Пирогов": Благодарение на тези средства ще бъде завършен пълният цикъл на модернизиране на най-голямата спешна болница в България. Ще бъдат завършени мултифункционалното спешно отделение, 7 клиники и 17 операционни зали.

15 милиона лева ще получи и болница "Света Екатерина".

Проф. Генчо Начев, директор на Университетска болница "Св. Екатерина": С хеликоптерната площадка отгоре ще могат да се обслужват и всички съседни болници включително "Пирогов", която е най-близо. С тези пари се създава и един спешен център за сърдечно-съдови заболявания.

3,5 милиона лева отиват в Александровската болница, 1 млн. лв. в "Св. Анна" във Варна и 450 000 лева в общинската болница в Нова Загора.

Бойко Борисов, министър-председател: Така че на въпрос защо само големите - не на всички. И като финал около 100 милиона днес от парите на данъкоплатците ги преразпределяме за болниците. Само за по-съвременно, по-ново и по-добро оборудване, което води и до по-добро качество и улесняваме разбира се и лекарите.

Малките и средните предприятия, засегнати от коронакризата ще бъдат подпомогнати със 150 милиона лева.

Лъчезар Борисов, министър на икономиката: Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изплащането на помощта се предвижда да се извършва от НАП, изцяло по електронен път. Заложени са изключително кратки срокове за подаване на проектни предложения - две седмици, и за предоставяне и изплащане в последствие от една седмица.

Бойко Борисов, министър-председател: Тук и министърът на финансите извърши заедно с НАП огромна работа, за да може от приходна агенция да можем да я превърнем и в разплащателна, за да може по най-бързия начин парите да стигат до бенефициентите.

Туристическият бранш ще получи 56 милиона лева.

Марияна Николова, вицепремиер и министър на туризма: Предвид, че предприятията с основен предмет на дейност в туристическата дейност са малко над 1600 целесъобразно е да бъдат подпомогнати с безвъзмездна финансова помощ в размер на 4% от оборота им без ДДС през 2019 г.

По тази мярка ще бъдат преведи 51 милиона лева, а другите близо 5 млн. лв. за бранша са за подпомагане на чартърните полети. Междувременно от конфедерацията на българския туристически бизнес поискаха спешна среща с премиера, за да бъдат обсъдени мерките в туризма след 21 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившата съпруга на Джеф Безос дари над 4 млрд. долара за фондове за спешна помощ
Бившата съпруга на Джеф Безос дари над 4 млрд. долара за фондове за спешна помощ
Приказна гора във Варна среща децата с Дядо Коледа и джуджетата
Приказна гора във Варна среща децата с Дядо Коледа и джуджетата