НОВИНИ

Белодробната болница във Велико Търново може да затвори врати след Нова година

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 17.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
Слушай новината

Задълбочава се кризата в Белодробната болница във Велико Търново. В началото на новата година има реална опасност тя да затвори врати заради липсата на лекари и медицински персонал.

Повече от седмица директорът на белодробната болница пише писма до всички институции и търси подкрепа за овладяване на кризата. Няколко пъти от ефира на БНТ бяха отправени призиви към студенти, специализанти, доброволци и лекари от цялата страна. До момента обаче резултат няма.

Причината за тази ситуация, която може буквално да принуди болницата да затвори врати, е не малкото заразени медици, които са в продължителен болничен и сериозният брой на подадени предизвестия на лекари и сестри, които работят тук.

Ако не се намерят специалисти, които да поемат дежурства, в началото на следващата година на работа ще останат само директорът на болницата и още един лекар, и то при положение, че и те са здрави. Ръководството на болницата дори предложи допълнително възнаграждение от 95 лв. за дневна и 120 лв. за нощна смяна. До този момент обаче никой не се е отзовал и на този призив.

Липса на лекари може да затвори Белодробната болница във Велико Търново

В последните месеци Белодробната болница във Велико Търново поема сериозна част от пациентите с коронавирус в областта. Силите на медиците са на изчерпване, все по-трудно е попълването на графика. Заради болните им колеги, се налага хората, които са на работа да поемат двойни смени. Това е и основната причина не малка част от тях да подадат предизвестие за напускане.

Юлия Владкова - икономически директор на Белодробна болница - Велико Търново: „В момента има входирани три предизвестия от лекари, има двама, които са в продължителен болничен. Това ще доведе до невъзможност за покриване на графиците за лекарски труд и фактически до неизпълнение на медицински стандарти, което прави невъзможно продължението на действието на болницата."

Към момента 18 от 21 легла за лечение на пациенти с коронавирус са заети. От ръководството на болницата търсят спешна помощ, за да продължат работа.

Вирджиния Славкова - гл. медицинска сестра: „Призивът ми е по всички звена, лекари, и сестри да заповядат в тази болница, ако могат да дадат някакъв принос към тази болница с труда си. Доброволчески труд, също ще приемем."

"Обърнали сме с молба към БЛС, лекарите, които с доболничната помощ да съдействат, ако имат възможност да дават дежурства при нас. Отправили сме призив и към лекарите, които са от други лечебни заведения", каза още Юлия Владкова.

Въпреки усилията на ръководството засега единственият доброволец в болницата е училищен фелдшер, пренасочен от кмета на Община Велико Търново.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бой между ученички в Пловдив
Бой между ученички в Пловдив
Огнище на COVID-19 в Старческия дом в Хасково
Огнище на COVID-19 в Старческия дом в Хасково