НОВИНИ

Защо сметките за парно за ноември ще са по-високи?

bnt avatar logo
от БНТ
07:26, 17.12.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
Слушай новината

Ноемврийските сметки за парно вече са факт. Оказва се, че има близо 30% повишение на консумацията на топлинна енергия през месец ноември 2020 г., в сравнение с този от предходната годината.

Причините за по-високата консумация са няколко, обясни в "Денят започва" Вирджиния Калчева от "Топлофикация София".

Основна причина според нея са значително по-ниските температури за периода в сравнение с ноември миналата година. Близо с 4,4 градуса е бил по-студен този ноември в сравнение с миналата година. Средната температура за ноември 2019 г. е била около 9 градуса, а за този е била 5,3 градуса.

Застудяването тази година започна по-рано, което наложи и по-ранно стартиране на отоплителния сезон. На 28 октомври тази година стартира отоплителният сезон, а миналата година - на с 5 ноември, т.е. тази година има 4 дни повече с отопление.

Друг важен фактор за по-високото потребление е, че много хора минаха на работа в домашна среда, а учениците са в дистанционна форма на обучение.

Сметките са в пряка зависимост от индивидуалното отопление, затова не може да се отчете с колко по-високи ще са сметките, обясни Калчева.

Индивидуалното потребление на почти всички абонати ще стане ясно в края на отоплителния сезон. Възможност за разсрочване на текущите сметки няма, но в рамките на сезона не текат лихви по тях, допълниха от дружеството.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илия Тодоров: Важно е глобите за скорост да бъдат без човешка намеса
Илия Тодоров: Важно е глобите за скорост да бъдат без човешка намеса
Откриват ски сезона в Банско: Метър сняг и строги мерки посрещат туристите
Откриват ски сезона в Банско: Метър сняг и строги мерки посрещат туристите