НОВИНИ

На косъм от трагедия: Спряха теч на газ от цистерна на гарата в Борово

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:08, 17.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
Слушай новината

Трагедия с изтичане на газ от цистерна беше предотвратена тази нощ на жп гарата в град Борово. Машинистът на композицията забелязал изтичане на газ и сигнализирал на спешния телефон 112. Полиция, пожарна и местна власт са пристигнали веднага на място и са успели да спрат теча, а хората, които живеят в района са били евакуирани.

Товарният влак е пътувал от Румъния за Костинброд с 12 цистерни с пропан бутан. От едната се е разнасяла миризма на газ. Пристигналите огнеборци веднага са обезопасили мястото, а главен инспектор Свилен Рачев с риск за живота си успял да затвори крана на цистерната. Композицията е изтеглена на страничен коловоз.

Било е прекъснато захранването на електропреносната мрежа в района, а кръстовищата, които водят към гарата - блокирани. Движението на влаковете също е било спряно. Жп гарата се намира в центъра на града. Близо 300 души, които живеят наблизо, са били евакуирани от домовете си. Част от тях са били откарани с автобуси извън града, а други - настанени в социален център или при роднини. Хората са преживели истински стрес.

Валентин Панайотов, кмет на Борово: По скалата от 1 до 10 опасността е установена като 9. Старши инспектор Свилен Рачев взе решение да стигне до изпускащия кран на цистерната и успя да го затвори. Самият той разказа, че едната пломба е стояла на крана, но другата е липсвала, не знаеше къде е. Той не можа да каже дали той е скъсал при затварянето, или е правен опит за източване. Предполагам, че прокуратурата ще вземе отношение по случая.

Малко преди полунощ, ситуацията на гара Борово е била овладяна. Влаковата композиция отпътувала към Горна Оряховица, а евакуираните хора са се прибрали у дома. Товарът е собственост на фирма Газтрейд. Фирмата все още не е излязла с официална позиция за инцидента. |А фирмата -превозвач е БДЖ. Това не е единственият инцидент с цистерни на Газтрейд. Преди 7 години в петролната база на фирмата в с. Езерово стана експлозия на две цистерни с гориво, при която пострадаха 12 души.

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите гласуват заем от ЕС за 511 млн. евро
Депутатите гласуват заем от ЕС за 511 млн. евро
Денят ще започне с гъсти мъгли, после ще се затопли до 13 градуса
Денят ще започне с гъсти мъгли, после ще се затопли до 13 градуса