Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Главният икономист на ББР: Мораториумът върху кредитите беше неизбежен

от БНТ
21:18, 16.12.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
Слушай новината

През ноември официалната статистика показва, че бизнес климатът у нас се влошава. Според данните на НСИ по този показател сме на минус 4,1 пункта спрямо октомври. Бизнес средата в промишлеността се запазва ниска, макар и без особени отклонения, за разлика от строителството, където спадът е с почти 10% - заради лошите очаквания на инвеститорите. Същият спад от почти 10% бележи и бизнес средата в търговията на дребно.

Очевидно сме в рецесия, затова съвсем резонно всяка фирма или физическо лице, което може да отложи своя кредит се възползва, за да печели време. Неслучайно мораториумът върху кредитите е сред най-популярните мерки като отложените до момента погасявания са в размер на близо 9 милиарда лева, около 15% от всички кредити. Данните показват, че 90 000 фирми и домакинства са одобрени.

Какво предстои в банковия сектор - темата в "Бизнес.БГ" коментира Илия Лингорски, главен икономически анализатор на Българската банка за развитие (ББР).

Различното в тази криза е, че тя е напълно външна за финансовия сектор навсякъде по света и в същото време, тя е синхронна, обясни Лингорски.

Когато кризата започна през март, българската банкова система беше в изключително добра форма и дори в момента основният капиталов буфер е над 20%, категоричен е икономистът.

Регулаторната политика е насочена натам, че капацитетът за кредити към бизнеса да се запазва и достъпът до финанси да е непрекъснат, обясни той.

БНБ утвърди искането за удължаване на кредитната ваканция

Мораториумът върху кредитите беше неизбежен в тази ситуация, смята Лингорски. Първо, той дава възможност на банките силно да прецизират рисковете и от друга страна, това е спокойствие за бизнеса да планира малко по-дългосрочно, за да може да се намалят вече техните рискове и да планират излизането си от този кризисен период.

Нашата банкова и финансова система е научена да оперира много дисциплинирано в условия на валутен фонд от много години. Така че, бързо възстановяване на европейските пазари, означава и бързо възстановяване и за нас, допълни икономистът.

Това че, финансовата ни система има достатъчно буфери, ми дава основания да смятам, че ще има бързо възстановяване, каза още Лингорски.

И още - как се справяме в рецесията и каква е оценката на икономиста за Бюджет 2021, вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Винарска изба от Петричко намери решение на кризата в бизнеса
Винарска изба от Петричко намери решение на кризата в бизнеса
Плуваща сцена на Рождество в лагуната на Венеция
Плуваща сцена на Рождество в лагуната на Венеция