НОВИНИ

Главният икономист на ББР: Мораториумът върху кредитите беше неизбежен

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 16.12.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
Слушай новината

През ноември официалната статистика показва, че бизнес климатът у нас се влошава. Според данните на НСИ по този показател сме на минус 4,1 пункта спрямо октомври. Бизнес средата в промишлеността се запазва ниска, макар и без особени отклонения, за разлика от строителството, където спадът е с почти 10% - заради лошите очаквания на инвеститорите. Същият спад от почти 10% бележи и бизнес средата в търговията на дребно.

Очевидно сме в рецесия, затова съвсем резонно всяка фирма или физическо лице, което може да отложи своя кредит се възползва, за да печели време. Неслучайно мораториумът върху кредитите е сред най-популярните мерки като отложените до момента погасявания са в размер на близо 9 милиарда лева, около 15% от всички кредити. Данните показват, че 90 000 фирми и домакинства са одобрени.

Какво предстои в банковия сектор - темата в "Бизнес.БГ" коментира Илия Лингорски, главен икономически анализатор на Българската банка за развитие (ББР).

Различното в тази криза е, че тя е напълно външна за финансовия сектор навсякъде по света и в същото време, тя е синхронна, обясни Лингорски.

Когато кризата започна през март, българската банкова система беше в изключително добра форма и дори в момента основният капиталов буфер е над 20%, категоричен е икономистът.

Регулаторната политика е насочена натам, че капацитетът за кредити към бизнеса да се запазва и достъпът до финанси да е непрекъснат, обясни той.

БНБ утвърди искането за удължаване на кредитната ваканция

Мораториумът върху кредитите беше неизбежен в тази ситуация, смята Лингорски. Първо, той дава възможност на банките силно да прецизират рисковете и от друга страна, това е спокойствие за бизнеса да планира малко по-дългосрочно, за да може да се намалят вече техните рискове и да планират излизането си от този кризисен период.

Нашата банкова и финансова система е научена да оперира много дисциплинирано в условия на валутен фонд от много години. Така че, бързо възстановяване на европейските пазари, означава и бързо възстановяване и за нас, допълни икономистът.

Това че, финансовата ни система има достатъчно буфери, ми дава основания да смятам, че ще има бързо възстановяване, каза още Лингорски.

И още - как се справяме в рецесията и каква е оценката на икономиста за Бюджет 2021, вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Винарска изба от Петричко намери решение на кризата в бизнеса
Винарска изба от Петричко намери решение на кризата в бизнеса
Плуваща сцена на Рождество в лагуната на Венеция
Плуваща сцена на Рождество в лагуната на Венеция