НОВИНИ

По-малко езикови паралелки ще има в София

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:26, 16.12.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Образование
Слушай новината

По-малко езикови паралелки ще има в столицата. Това показва план-приемът за 8. клас за следващата учебна година.

Езиковите паралелки ще се трансформират в професионални или в такива с изучаване на математика и природни науки. Причината - стратегията на министерството да се учи за професии като електромонтьор, електротехник и други, нужни на пазара на труда.

Тенденцията на намаляване на езиковите паралелки е от няколко години, но следващата учебна година в столицата те ще са едва 97 от общо 409. Или само 23% от всички паралелки след 7. клас. И 15 по-малко в сравнение с тази година.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Политиката на екипа на Министерство на образованието и науката е за повишаване на броя на паралелките и обхвата на учениците, завършващи основно образование в професионални паралелки, в STEM-паралелки, отчитайки реално погледнато потребностите на днешното време.

Догодина местата в професионалните паралелки в столицата ще са 45 % от всички места за осмокласници. Още повече 47% са дадени за STEM-професиите.

Сред тях са електромонтьор, електротехник, техник-лесовъд, фермер, строителен техник, минен техник, фотограф, компютърен график и други. От регионалното управление уверяват, че в тези паралелки езици ще продължат да се изучават.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Промяната в наименованието на профила не означава намаляване на хорариума часове по отношение на изучаването на чуждия език.

След разговори с директори разбрахме, че предпочитани столични средни училища като 31-о, 32-о, 35-о, ще трябва да трансформират езикови паралелки в STEM или професионални.

Това важи и за 137-о училище в "Люлин" и така целият комплекс ще остане без езикови паралелки. Опасенията на директорите - от една страна родителите предпочитат децата им да учат езици, от друга - дали ще се намерят учители по природни науки и математика за новите паралелки.

При шестте елитни езикови гимназии няма да има намаление на броя на паралелките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среднощен екшън: Хванаха двама младежи след шофиране с коктейл от наркотици в кръвта
Среднощен екшън: Хванаха двама младежи след шофиране с коктейл от наркотици в кръвта
Абсурдно: Родилка обиколи болници в 3 града, бебето проплака в Бургас след 6 часа път
Абсурдно: Родилка обиколи болници в 3 града, бебето проплака в Бургас след 6 часа път