По-малко езикови паралелки ще има в София

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:26, 16.12.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Образование
Слушай новината

По-малко езикови паралелки ще има в столицата. Това показва план-приемът за 8. клас за следващата учебна година.

Езиковите паралелки ще се трансформират в професионални или в такива с изучаване на математика и природни науки. Причината - стратегията на министерството да се учи за професии като електромонтьор, електротехник и други, нужни на пазара на труда.

Тенденцията на намаляване на езиковите паралелки е от няколко години, но следващата учебна година в столицата те ще са едва 97 от общо 409. Или само 23% от всички паралелки след 7. клас. И 15 по-малко в сравнение с тази година.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Политиката на екипа на Министерство на образованието и науката е за повишаване на броя на паралелките и обхвата на учениците, завършващи основно образование в професионални паралелки, в STEM-паралелки, отчитайки реално погледнато потребностите на днешното време.

Догодина местата в професионалните паралелки в столицата ще са 45 % от всички места за осмокласници. Още повече 47% са дадени за STEM-професиите.

Сред тях са електромонтьор, електротехник, техник-лесовъд, фермер, строителен техник, минен техник, фотограф, компютърен график и други. От регионалното управление уверяват, че в тези паралелки езици ще продължат да се изучават.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Промяната в наименованието на профила не означава намаляване на хорариума часове по отношение на изучаването на чуждия език.

След разговори с директори разбрахме, че предпочитани столични средни училища като 31-о, 32-о, 35-о, ще трябва да трансформират езикови паралелки в STEM или професионални.

Това важи и за 137-о училище в "Люлин" и така целият комплекс ще остане без езикови паралелки. Опасенията на директорите - от една страна родителите предпочитат децата им да учат езици, от друга - дали ще се намерят учители по природни науки и математика за новите паралелки.

При шестте елитни езикови гимназии няма да има намаление на броя на паралелките.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Среднощен екшън: Хванаха двама младежи след шофиране с коктейл от наркотици в кръвта
Среднощен екшън: Хванаха двама младежи след шофиране с коктейл от наркотици в кръвта
Абсурдно: Родилка обиколи болници в 3 града, бебето проплака в Бургас след 6 часа път
Абсурдно: Родилка обиколи болници в 3 града, бебето проплака в Бургас след 6 часа път