НОВИНИ

АИКБ иска 150 милиона и за работещи предприятия, но с голям спад на приходите

bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 16.12.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Слушай новината

Втората вълна от разпространението на коронавируса предизвика разширение на рамката на ЕС за държавните помощи на бизнеса. Сега в Евросъюза при спад над 30% на продажбите за едно предприятие то подлежи на помощ от правителството. Това заяви в предаването "Още от деня" Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Преценявайки тази възможност, от асоциацията предлагат българските предприятия със спад на приходите от над 40% през последните три месеца да бъдат подкрепени от бюджета. Според Велев има възможност да бъдат определени 150 милиона към бюджетния дефицит, тъй като той е е сравнително нисък.

Сега това е начинът, смята бизнесменът, тъй като бюджетният излишък вече се е стопил по време на първата вълна на пандемията.

Сумата 150 милиона е била изчислена през европейската рамка на помощта и БВП на страната. По експертното му мнение, така ще бъдат подпомогнати пропорционално всички тежко засегнати бизнеси, а не само тези, които са затворени и които ще се възползват от помощта по линия на ОП "Конкурентоспобност".

Велев се надява да бъдат продължени и други икономически мерки за засегнатите от пандемията фирми, например, мярката в подкрепа на заетостта. ЕК позволява тази мярка да действа до 30 юни. Добре е тя да продължи до тази дата и у нас, добави Велев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Отровното трио и гражданите" постигнаха споразумение с "Изправи се.БГ" за изборите
"Отровното трио и гражданите" постигнаха споразумение с "Изправи се.БГ" за изборите
Треньорът на Рома се ядоса заради програмата в Серия А
Треньорът на Рома се ядоса заради програмата в Серия А