НОВИНИ

Как ще се издават електронните направления и рецепти

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:12, 16.12.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Още
Слушай новината

От днес се дава възможност за електронна рецепта. Това стана след промени гласувани от кабинета. По документи издаването на електронни рецепти трябва да започне на 18 декември. На практика обаче лекари и фармацевти още нямат необходимия софтуер.

Електронната рецепта ще намали бумащината при лекарите.

"По бързо ще стават нещата. Справките ще стават по чисто електронен път. Няма да се изисква проверка в рецептурни книжки", категоричен е д-р Николай Брънзалов - общопрактикуващ лекар.

Облекчения ще има и за пациентите.

"Хронично болните, които до този момент идваха с рецептурни книжки в нашите кабинети, за да им бъдат изписани лекарствата. Вече няма да имат нужда от рецептурни книжки", допълва д-р Брънзалов.

Ползата от електронната рецепта за фармацевтите - по-малко санкции заради грешки.

"На хартия, неразчетено добре. Някаква грешка от страна и на доктора. Би следвало всичко това да се изчисти", обяснява маг. фарм. Маргарита Грозданова.

За момента обаче, нито лекари, нито фармацевти са готови да издават и изпълняват електронни рецепти.

"Трябва да се адаптира това, което е заложено във въпросната наредба, каквото е направено от екипа на Информационно обслужване. Нашите софтуерни доставчици, като ние сме заявили какво желаем, за да бъде облекчена нашата работа", смята д-р Брънзалов.

"На този етап са повече неяснотите. С надеждата, че всяка една новост по-бавно се внедрява. Смятам, че ще се внедрят нещата и ще се случат", надява се маг. фарм. Маргарита Грозданова.

"На първи етап най-вероятно няма да са всички аптеки, но ще дадем необходимото време да се включат всички аптеки", категорична е Жени Начева - зам.-министър на здравеопазването.

Поне до края на месец май следващата година паралелно ще се издават хартиени и електронни рецепти.

"E-рецептата е потребност на пациентите. Потребност е и за лекарите. Това не императивно задължение. Ние имаме желание всички рецепти да станат електронни, но трябва и лекарите, и пациентите да разберат тяхното предимство", допълва Жени Начева.

Пациентите с електронна рецепта ще трябва да се идентифицират в аптеките с ЕГН.

С промените приети от кабинета се дава възможност на личните лекари да издават електронни направления за изследвания и прегледи. От началото на декември онлайн се издават само направления за PCR тест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драстично е намален капацитетът на яз. "Цонево" край Варна
Драстично е намален капацитетът на яз. "Цонево" край Варна
Ново предложение: Мерките да останат в сила до 31 януари (ОБЗОР)
Ново предложение: Мерките да останат в сила до 31 януари (ОБЗОР)