НОВИНИ

Правосъдният министър: България подкрепя обвързването на еврофондовете с върховенството на закона

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 16.12.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
Слушай новината

Евродепутати искат допълнителни разяснения относно независимостта на медиите, разследването на главния прокурор, уязвимите групи от населението, по-специално ромите, както и още въпроси, които ги интересуваха при първоначалното изслушване. Това каза в студиото на “Още от деня” правосъдният министър Десислава Ахладова по повод отлагането за 8 януари изслушването ѝ в групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона в Европарламента.

Тя припомни, че България е една от първите държави, заявила подкрепа за обвързването на еврофондовете с върховенството на закона.

“Преди часове беше приет от ЕП регламент, който ясно казва, че в случаите, когато има проблеми с върховенството на закона в някои от държавите членки, ще се наложи ограничаване или спиране на фондовете. Ние подкрепихме това предложение”, добави Ахладова.

Окончателно: Европарламентът прие обвързването на бюджета на ЕС с върховенството на закона

В регламента е посочено, че крайният бенефициент няма да бъде лишен от евросредства. Впоследствие обаче, тези суми ще бъдат удържани от страните членки, които не са изпълнили изискванията за върховенство на закона, обясни тя и добави:

“Ще бъдат санкционирани правителствата, а не самите бенефициенти.”

На въпрос за избора на прокурор, който да разследва главния прокурор, правосъдният министър заяви, че по-удачният вариант е този избор да се прави от Пленума на ВСС.

Прокуратурата: Няма необходимост от нова фигура на прокурор, разследващ „обвинител №1“

“Считам, че е по-удачният вариант, защото в Пленума участват не само прокурори, а и съдии. Освен това са избрани съдии, които имат пряк избор от съдии, а също така и представители от квотата на Народното събрание. Тоест представителността в Пленума на ВСС, който ще избира този т.нар. разследващ прокурор е много по-голяма”, посочи Ахладова.

По думите ѝ този магистрат ще има мандат от 7 години, подобно на “тримата големи” в съдебната система, и кариерно ще е независим от главния прокурор, когато приключи неговия мандат.

Какво още коментира министър Десислава Ахладова, вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 се раздели с един от героите си
ЦСКА 1948 се раздели с един от героите си
МО и "Терем" подписаха договора за модернизация на танковете Т-72
МО и "Терем" подписаха договора за модернизация на танковете Т-72