НОВИНИ

Окончателно: Европарламентът прие обвързването на бюджета на ЕС с върховенството на закона

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:52, 16.12.2020
Чете се за: 04:27 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейският парламент окончателно одобри днес регламента за защита на средствата на ЕС от злоупотреби от страна на правителствата на държавите от ЕС, които нарушават принципите на правовата държава.

Съгласно новия регламент плащанията от бюджета на ЕС могат да бъдат задържани за държави, в които установените нарушения на принципите на правовата държава излагат на риск управлението на средствата на ЕС. В същото време ЕС гарантира, че крайните бенефициери няма да бъдат потърпевши от това. Предложението беше счетено за одобрено на второ четене без гласуване, тъй като не бяха внесени предложения за изменения.

Евродепутатите изразиха днес съжалението си, че заради ветото на Унгария и Полша одобрението на бюджета за следващите седем години и на фонда за възстановяване се забави. Според тях заключенията, приети на последната среща на върха относно регламента за върховенството на закона, които доведоха до вдигане на ветото от страна на двете държави, са неприложими.

Германското председателство постигна договорка с Унгария и Полша двете държави да оттеглят ветото си, като в замяна останалите евролидери обещаха, че механизмът ще се прилага не от 1 януари, а едва след като по него се произнесе Съдът на ЕС.

Без евросредства за правителствата, които не спазват върховенството на закона

Евродепутатите припомниха днес, че тези заключения нямат правна сила. Според тях съзаконодателите вече са се договорили, че Регламентът ще се прилага от 1 януари 2021 г. и за всички поети задължения и плащания.

Как ще действа регламентът на практика?

След като Комисията установи нарушение, ще предложи задействане на механизма за условност, свързан с върховенството на закона, срещу дадено правителство на ЕС и впоследствие ще намали или замрази плащанията за тази държава членка от бюджета на ЕС.

След това Съветът ще разполага с един месец, за да гласува по предложените мерки (или три месеца в изключителни случаи) с квалифицирано мнозинство.

Евродепутатите успяха да съкратят периода, в което институциите на ЕС ще трябва да приемат мерки срещу държава членка, ако бъдат установени рискове от нарушаване на принципите на правовата държава, до максимум 7-9 месеца (в сравнение с първоначално предложените 12 до 13 месеца от Съвета на ЕС).

Правото ще се прилага по отношение на индивидуални или системни нарушения

Благодарение на Парламента новият закон ще се прилага не само при пряка злоупотреба със средства на ЕС, като например случаи на корупция или измама. Той ще се прилага и за системни нарушения на основни ценности, които всички държави членки трябва да зачитат, като демокрацията или независимостта на съдебната система, когато тези нарушения засягат - или има риск да засегнат - управлението на европейските средства.

По време на преговорите евродепутатите успяха също така да осигурят специална разпоредба, която изяснява възможния обхват на нарушенията, чрез изброяването на примери като заплахи за независимостта на съдебната власт, некоригиране на произволни/незаконни решения и ограничаване на правните средства за защита.

Крайните бенефициери ще бъдат защитени

За да се гарантира, че крайните бенефициери, които разчитат и зависят от подкрепата на ЕС - като например студенти, земеделски стопани или НПО - няма да бъдат наказвани за действията на своите правителства, бенефициерите ще могат да подадат жалба до Комисията чрез интернет платформа, която ще им помогне да се осигурят дължимите суми. Комисията също така ще може да извърши финансова корекция, като намали следващия транш от подкрепата на ЕС за съответната държава.

Новият регламент, приет днес от Парламента, се прилага за всички фондове на ЕС със споделено управление, считано от 1 януари 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново без вода в карловския квартал Сушица
Отново без вода в карловския квартал Сушица
Правна комисия подкрепи създаването на специален прокурор
Правна комисия подкрепи създаването на специален прокурор