НОВИНИ

Демократичната опозиция на Беларус с награда "Сахаров"

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
18:29, 16.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света
Слушай новината

Демократичната опозиция на Беларус e новият носител на наградата"Сахаров" на Европарламента за 2020-та. Преди да получат отличието, представители на координационния съвет на опозицията се срещнаха с три комисии на Европарламента. А лидерът на Светлана Тихановская разговаря онлайн с журналисти от цяла Европа.

Награда "Сахаров" за опозицията в Беларус

Наградата на името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров се присъжда от 1988-ма година от Европейския парламент за защита правата на човека и основните свободи.

Тази година отличието отива при демократичната опозиция на Беларус - инициатива на смели жени и на лица от политиката и гражданското общество. Наградата приемат като стъпка напред в тежката битка.

Светлана Тихановская: Тя е извънредно важна за нас. Не само за мен, но и за целия беларуски народ. Наградата им дава шанса да разберат, че са герои. Че тяхната борба е важна не само за страната, но е вдъхновение за целия свят. Целият свят ще види нашата смелост и желание за промяна.

32 000 граждани на Беларус са задържани след изборите през август, заяви Светлана Тихановска. Демократичната опозиция търси подкрепа от Европа, за човешките права и срещу насилието.

Светлана Тихановская: За беларуския народ Европейският съюз има голяма сила. А сега хората се чувстват изоставени. И вече не молим, а настояваме да обърнете повече внимание на Беларус в тези трудно времена. Сега имаме нужда от подкрепа, после ще е късно.

Брюксел не признава президентските избори от август и осъди репресиите срещу протестиращите. Тогава Тихановская се изправи в изборната битка срещу Лукашенко. От страна на Евросъюза тази седмица ще бъде въведен трети пакет санкции срещу Беларус.

А за завръщане на лидерите на опозицията в страната, все още е няма никакви гаранции.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
683 млн. лв. са изплатени на над 54 700 земеделски производители
683 млн. лв. са изплатени на над 54 700 земеделски производители
Драстично е намален капацитетът на яз. "Цонево" край Варна
Драстично е намален капацитетът на яз. "Цонево" край Варна