НОВИНИ

Награда "Сахаров" за опозицията в Беларус

награда сахаров опозицията беларус
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:27, 22.10.2020
Чете се за: 00:32 мин.
Европа

Демократичната опозиция в Беларус получи наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2020 г. Европейският парламент реши да присъди отличието на беларуската опозиция, заради продължаващите вече няколко месеца протести срещу режима в страната. Председателят на ЕП Давид Сасоли поздрави лауреатите и заяви:

"Позволете ми да поздравя представителите на беларуската опозиция за тяхната смелост, устойчивост и решимост. Те продължават да се борят и да бъдат силни на фона на много по-силен противник. Но от своя страна те имат нещо, което грубата сила никога не може да победи - и това е истината. Така че моето послание към вас, лауреатите на наградата, е да останете силни и да не се отказвате от борбата си. Знайте, че сме на ваша страна".

Страсти по свободата - думи за Беларус

Беларус е в разгара на политическа криза от оспорваните президентски избори на 9 август насам, които доведоха до въстание срещу авторитарния президент Александър Лукашенко и последвалите репресии срещу демонстрантите от страна на режима. Церемонията по връчване на наградата "Сахаров" ще се проведе на 16 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия въвежда мерки за пристигащите и от областите София-град, Сливен и Разград
Германия въвежда мерки за пристигащите и от областите София-град, Сливен и Разград
Юлия Гьоргес сложи край на кариерата си
Юлия Гьоргес сложи край на кариерата си