НОВИНИ

СЗО препоръча да посрещнем Коледа с маски и у дома

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:48, 16.12.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Слушай новината

С маски и на Коледа - това е последната препоръка на Световната здравна организация. От днес в няколко европейски държави действат по-строги мерки.

ГЕРМАНИЯ
Шумен смях и наздравици тази година в заведенията в Германия няма да има. Те ще отворят врати през януари 2021 г. Мярката е част от почти пълната карантина, която започна днес в страната.

Отворени остават само хранителните магазини, аптеките и банките. Почти всички компании са превели бизнеса и служителите си онлайн.

Леко облекчаване на мерките ще има в дните около Коледа - семействата ще могат да приемат само до четирима гости. Днес Германия регистрира рекорден брой жертви на COVID-19 от началото на пандемията.

ФРАНЦИЯ
От пълна карантина Франция премина към вечерен час. От 20.00 вечерта до 6.00 ч. на следващата сутрин може да се излиза само по неотложни причини.

Мнозина обаче или бяха забравили, или пренебрегнаха ограничението. Полицията обаче беше непреклонна, с мотива, че мерките са обявени преди седмица.

Заведенията, кината и театрите в страната ще останат затворени до 20 януари догодина.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
Във Великобритания - след няколко седмици строга карантина магазините, които не продават стока от първа необходимост отвориха врати. Собственици на големи вериги обявиха, че ще работят денонощно, за да отговорят на голямото търсене в навечерието на празниците.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: Мисля, че е от изключителна важност, в тези много трудни времена да проявим възможно най-висока степен на лична отговорност, особено когато се виждаме и контактуваме с по-възрастни хора, и по възможност да избягваме такъв. Това са смислени мерки, а не безкрайни карантини или отмяна на Коледа, каквото, изглежда, иска опозицията.

По-строги остават мерките в Лондон - всички заведения в мегаполиса остават затворени.

За маски и дистанция, дори и по време на фамилните събирания, прикани СЗО. Препоръките са празненствата да са на открито по възможност. Според експертите на организацията - празничният период ще бъде огромно предизвикателство и скок на новозаразени не е изключен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Присъди за всички съучастници в атентата срещу "Шарли Ебдо"
Присъди за всички съучастници в атентата срещу "Шарли Ебдо"
"Отровното трио и гражданите" постигнаха споразумение с "Изправи се.БГ" за изборите
"Отровното трио и гражданите" постигнаха споразумение с "Изправи се.БГ" за изборите