НОВИНИ

Страните от ЕС се готвят за масовата ваксинация срещу COVID-19

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:35, 17.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
По света
Слушай новината

Страните от ЕС вероятно ще започнат ваксинацията срещу COVID-19 едновременно, веднага щом Европейската агенция за лекарствата разреши употребата на разработката на "Пфайзер" и "Байонтех".

По настояване на Германското Европедседателство, решението трябва да стане ясно седмица по-рано - на 21 декември, вместо на 29. Франция и Германия са сред държавите, които планират преди края на годината да са ваксинирали най-застрашените от вируса граждани.

Германия ще започне масова ваксинация срещу COVID-19 в рамките на 24 до 72 часа след като препаратът на "Пфайзер" и "Байонтех" бъде одобрен за употреба. Вероятно това ще стане на 27 декември.

Европа срещу COVID-19: Редица страни ще координират ваксинационните си кампании

Здравният министър уточни, че първо ще бъдат ваксинирани обитателите на старческите домове и другите най-застрашени групи. Ваксината е доброволна и безплатна.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Ако има хора, които не искат да се ваксинират, то те трябва да знаят, че не планираме ваксините да бъдат задължителни. Ако те се окажат 40, 50, 60% от населението, ще се наложи да продължим да носим маски още дълго време, защото не мисля, че е реалистично да придобием стаден имунитет.

Меркел влезе в задочен спор с депутат от крайнодясната Алтернатива за Германия, който заяви, че ваксината може да доведе до генни модификации в човешкия организъм. Според нея разпространяването на неверни твърдения е опасно. От вчера в страната са в сила по-строги мерки срещу вируса, които ще важат най-рано до 10 януари.

През последната седмица на декември ще започне ваксинацията и във Франция. Първо това ще стане възможно за най-уязвимите групи, възрастните хора и медиците.

Жан Кастекс, премиер на Франция: Първата фаза на ваксинацията ще продължи между 6 и 8 седмици, в рамките на които хората ще получат по две дози от препарата.

Франция е поръчала 200 млн. ваксини от "Пфайзер", които ще бъдат достатъчни за 100 млн. души. Очаква се хората, които не са от най-рисковите групи, да получат достъп до препрарата в края на пролетта.

А в Съединените щати в рамките на следващото денонощие се очаква да стане ясно дали ваксината на Модерна ще бъде одобрена. От понеделник там тече масова имунизация с препарата на "Пфайзер" и "Байонтех".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 60 млн. американци се готвят за най-голямата снежна буря
Над 60 млн. американци се готвят за най-голямата снежна буря
Депутатите гласуват заем от ЕС за 511 млн. евро
Депутатите гласуват заем от ЕС за 511 млн. евро