НОВИНИ

Ексклузивно: Да пееш за родината и близките си по време на война - "Калуш Оркестра" пред БНТ

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:49, 15.05.2022
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

"Калуш Оркестра" е големият победител на Евровизия. Украинска хип-хоп група, която съчетава етнически мотиви с модерни звуци спечели сърцата на публиката и на журитата.

Украйна е големият победител на Евровизия 2022 (ВИДЕО)

След редица концерти за украински бежанци и победата на Евровизия, Калуш ще се завърнат в Украйна. Какво е да пееш за родината и близките си по време на война - разказват победителите в ексклузивно интервю за БНТ.

Цялото интервю на Милена Кирова и Станислав Ангелов с "Калуш оркестра" вижте във видеото.

Песен за майката и родината- майка, песен, чиито слова „Винаги ще намеря пътя си у дома, дори ако всички пътища са унищожени" придобиват ново значение във време на война за Украйна и нейния народ.

"Тази песен беше написана преди известно време като посвещение на моята майка. Но след като избухна войната в Украйна се превърна в израз на много нови значения, защото много хора мислят за Украйна като за тяхна майка. И сега песента стана наистина близка до сърцата на много украинци", споделя Олег Псюк - Калуш и допълва:

"Когато си на такава голяма сцена е нормално да си нервен, защото искаме да представим нашата страна по възможно най-добрия начин. Винаги е важно да представиш страната си на Евровизия, а по време на война е дори много по-важно".

Калуш, кръстени на украински град, получили разрешение да напуснат Украйна, за да пеят на Евровизия.

"Ние направихме промоционално турне преди Евровизия и то беше в подкрепа на Украйна. И докато изпълнявахме нашата песен вместо видеосъдържание, ние използвахме кю ар код на лед екран, което даваше възможност за дарение към официални благотворителни организации в Украйна. И ето защо ние решихме да представим нашата песен и пред бежанци и да ти подкрепим морално. Веднага след Евровизия ние ще се върнем в Украйна. Аз имам рожден ден на 16 май, така че ние ще бъдем по пътя към Украйна и веднага щом се върнем ще продължим да работим това, което по принцип правим", категоричен е Олег Псюк - Калуш.

Той призова сънародниците си към обединение.

"Ние сме тук, за да докажем, че въпреки опитите за унищожение, украинската култура и народ, украинската нация е жива. Украинската култура и украинската музика са живи. И докато сме тук искаме да кажем на всички украинци: "Нека се обединим, защото заедно сме по-силни".

Сега големият въпрос и къде ще се проведе Евровизия 2023. В публикация във Фейсбук президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви:

Нашата смелост впечатлява света, нашата музика завладява Европа!
Догодина Украйна ще бъде домакин на Евровизия!
За трети път в своята история. И вярвам - не за последно.
Ще направим всичко възможно един ден да приемем участниците и гостите на Евровизия в украинския Мариупол.
Свободен, спокоен, възстановен!
Благодарим за победата на "Калуш Оркестра" и на всички, които гласуваха за нас! Сигурен съм, че нашият победен акорд в битката с врага не е далеч.

Подробности за големия финал снощи и как реагираха в Украйна на победата на "Евровизия" вижте във включването на Милена Кирова и Станислав Ангелов.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков надъха ЦСКА преди финала за Купата
Христо Стоичков надъха ЦСКА преди финала за Купата
ЦСКА алармира за провокация от страна на "сините" фенове преди финала
ЦСКА алармира за провокация от страна на "сините" фенове преди финала