НОВИНИ

Експерт по автотехническа безопасност: Хипотезите са две - техническа неизправност или човешка грешка

трагедия струма снимки
bnt avatar logo
от БНТ
11:15, 23.11.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Пътните експерти трябва да се ползват да се дават съвети, а не когато стават инциденти. Посоката, в която работим, е да отидем да направим обследване. Трябва да се установи траекторията на автобуса и дали е имало спирачен път. Оттам хипотезите са две - техническа неизправност или човешка грешка. Когато човек заспи, спирачен път няма, когато има повреда в двигателя, спирачен път също няма", заяви в "Денят започва" Румен Дунев, председател на сдружение за автотехническа безопасност.

Излезе информация, че е имало взрив – вероятността за взрив е спукване на гума. Втора хипотеза – за да се спука гума – вероятно има друга техническа неизправност, проблеми при окачването, например. Най вероятно печката, която е на нафта, има прекъснати горивопроводи и ако е залята с гориво отвън, то автоматично става пожар, каза още той.

Според Друмев автобусът вероятно е закачил бордюра и мантинелата заради недоброто позициониране на пътя. Техническото състояние на автобуса трябва да се провери на годишен технически преглед, както и дали шофьорът е бил в адекватно състояние за работа.

"Ако хипотетично допуснем, че този автобус е минал фиктивен технически преглед в Република Северна Мекедония, то проблемът е при нас. Ако има единен контролен орган, който да провери дали автобусът е в изправност, ако тези факти се съберат и ако шофьорите имат чувството, че минават през страна със затегнат контрол и глоби, то тези инциденти няма да се случват толкова често", заяви Друмев.

Когато се возят пътници, най-безопасно е те да са будно състояние. Спящите пътници в автобуса най-вероятно са изпаднали в шок при удара, а в същото време е започнал и огънят. Много малка част от пътниците са могли да се съвземат.

Експертът Владимир Илиев заяви, че проблемът не трябва да се глобализира и веднага да обвиняваме магистралите и пътищата.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ТЕЖКИЯ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналист от РСМ: Семействата на пострадалите се събират пред офиса на туроператора
Журналист от РСМ: Семействата на пострадалите се събират пред офиса на туроператора
Живеещи около мястото на трагедията на АМ "Струма" настояват за спешни мерки за пътна безопасност
Живеещи около мястото на трагедията на АМ "Струма" настояват за спешни мерки за пътна безопасност