НОВИНИ

Експерт по пътна безопасност: Шофирането е най-опасното нещо, което вършим

bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 23.11.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Не подценявайте шофирането, това е най-опасното нещо, което вършим през живота си. Това коментира експертът по пътна безопасност Димитър Илиев в сутрешния блок "Денят започва".

Според него безспорно на мястото на инцидента на АМ "Струма" има момент, който предизвиква колебание в шофьорите и разконцентриране, но това не означава непременно, че състоянието на пътя е причина за трагедията.

"Аз съм от поколение, което е мечтало за такива пътища, за които в момента говорят - лоши наклони, слаби мантинели и т.н. Какво му е на този високоскоростен път? Всички в момента се обединиха около позицията, че пътят е виновен, но така ли е наистина", повдигна въпроса Димитър Илиев.

Експертът постави акцент върху личната отговорност и поведението зад волана. В основата на защитното шофиране е това всеки да пази себе си и да се съобразява с конкретните условия, допълни Илиев.

"Говорят за 4 автобуса, защо ги няма другите три. Спрели са да почиват. Дали пък някаква чисто физиологична човешка нужда не е станала причина този автобус да се забави и след това да бърза да настигне другите", посочи Илиев.

Разглеждайки различните вероятни хипотези за случилото се, инцидентът може да е бил предизвикан дори от елементарен проблем.

"Представете си вали дъжд, излиза той, спуска се, стъклото е размазано, чистачките може да не са му били качествени, може такъв елементарен проблем да има", допълни експертът.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ТЕЖКИЯ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трагедията на АМ "Струма": Разказ на експерт, пристигнал първи на мястото
Трагедията на АМ "Струма": Разказ на експерт, пристигнал първи на мястото
Автобус се запали на АМ "Струма", десетки загинаха (Снимки)
Автобус се запали на АМ "Струма", десетки загинаха (Снимки)