Експерти: Мярката 60/40 работи, но трябва да бъде модифицирана

от БНТ
08:34, 03.06.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Споразумяха ли се партньорите в Тристранния съвет относно мярката 60/40 и ефективна ли е тя за подпомагането на бизнеса - темата в Сутрешния блок на БНТ коментираха председателят на АИКБ Васил Велев и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В Тристранния съвет се разбрахме да изчакаме до края на юни за мярката 60/40 и тогава ще направим една цялостна оценка. Мярката обаче със сигурност проработи, обясни Димитров. По думите му, близо 250 000 работници и служители очакват изплащането от НОИ.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Нашата критика е, че финансирането се забави, независимо от очакванията за бързи срокове, но натоварването в Агенцията по заетостта и НОИ наистина е огромно.

Като цяло мярката работи, затова тя ще бъде продължена, надявам се и модифицирана в тези два ключови сектора - туризъм и транспорт, допълни президентът на КНСБ.

Мярката работи, но трябва да бъде модифицирана и то да не чакаме до 30 юни. До момента тя има обхват 5%, смята Васил Велев.

Относно изплащането по нея той заяви, че това дори не е най-голямото забавяне, тъй като по другите мерки също има забавяне. Антикризисните кредити в момента също не са валидни, не може да се кандидатства по тях. Изпълнението по програма "Конкурентоспособност" клони към нула, същото е с подпомагането на малкия и средния бизнес, смята Велев.

Васил Велев, председател на АИКБ: Ние предупредихме, че мярката 60/40 няма да има достатъчен обхват в този вид и това се случи. Не може да се очаква и да се цели с една мярка неработещият да живее по-добре от работещия. Добрата новина е, че има анонсирано надграждане от първи юли

Очакваме 80/20 да стане факт час по-скоро, допълни и президентът на КНСБ.

Председателят на АИКБ категорично подчерта, че вече навлизаме в четвъртия месец от кризата и изплащането на финансовите помощи за бизнеса трябва да се ускори.

И още - какви са останалите мерки, които очакват синдикати и работодатели, вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще останат ли деца без лекар след затварянето на педиатричното отделение в Благоевград
Ще останат ли деца без лекар след затварянето на педиатричното отделение в Благоевград
Свинекомплексите в Русенско, пострадали от чумата, надигат глава
Свинекомплексите в Русенско, пострадали от чумата, надигат глава