НОВИНИ

Експерти: Рекордна миграция през Балканите, липсата на редовен кабинет задълбочава проблема

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 20.02.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Наблюдаваме рекордна миграция през Балканите. Това заяви в студиото на "Денят започва" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той отбеляза, че за миналата година в Европейския съюз са влезли 330 000 незаконни мигранти, като половината са влезли през Балканите.

Безлов допълни, че рекордната 2022 година е сравнима с 2015 г., когато беше бежанската криза. Според бившия вътрешен министър Валентин Радев без Европа и дипломация с Турция, България не може да се справи с мигрантския натиск. По думите му, липсата на редовно правителство задълбочава проблема.

Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи: "Толкова международен стана този проблем и толкова много пари са вкарани в него, че трябва силна държава и като го казвам това, ви казвам и каква е причината да се стигне до тук. Според мен политическата нестабилност. От върха, ако започнем - няма редовно правителство, няма парламент, няма силна власт".

Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията: "Ако погледнете данните, те имат видим спад на броя на влизащите в страната. Въпросът е дали този спад не беше резултат от традиционното сезонно намаляване, защото обикновено през зимата, през студените месеци има доста рязък спад или е резултат на турските усилия по тяхната северна граница".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Александър Маринов: Някои от скандалите може да имат обратен ефект в предизборната кампания
Проф. Александър Маринов: Някои от скандалите може да имат обратен ефект в предизборната кампания
Фемке Бол постави нов световен рекорд в бягането на 400 метра
Фемке Бол постави нов световен рекорд в бягането на 400 метра